Prvi dan škole je najteži za najmlađe

Prvi dan škole je najteži za najmlađe

Kako će se dijete odnositi prema školi je individualna stvar i ovisi od njegove osobnosti, ali i od odgoja, odnosno od toga kako se odnosite prema njegovim školskim obavezama.

Pedagozi tvrde da je početak školske godine najkritičniji za najmlađu djecu. To je period takozvanih školskih depresija. Zbog toga su djeca često razdražljiva, a roditelje hvata panika.

Različiti su razlozi zbog kojih djeca osjećaju otpor prema školi. Prvi put u životu kreću u pustolovinu zvanu škola, strahuju od toga što ih očekuje i učitelja sa kojima će se upoznati.

Djeci treba vremena da bi se privikla na promjene, pa zato odmah, već prvog školskog tjedna počnite i vi sa prilagođavanjem na dnevnu rutinu i raspored koji ih očekuje tijekom cijele naredne godine. Najjednostavnije je početi s ranijim odlaskom na spavanje i organizacijom svog slobodnog vremena tako da ono počinje onog trenutka kada bi dijete trebalo sjesti za radni sto. Naravno, ono neće odmah imati puno obaveza, pa iskoristite to da ga opustite pred „zalet“ sa učenjem koje ga očekuje.

Vaše dijete ne zna još kakav ga tempo učenja očekuje, ali vi mu možete dosta pomoći da se najbolje organizira i da stekne pravilne radne navike. Pedagozi napominju da, kada dijete kreće u prvi razred, vi zapravo krećete u školu sa njim.

Savjet plus je, ne tražite previše od djece odmah po polasku u školu. Dok dijete prolazi kroz stresnu situaciju, najgore što možete učiniti za njegovu psihu je da ga opterećujete svojim ambicijama.

Među starijim, iskusnim školarcima, a osobito srednjoškolcima, nisu rijetki oni koji dobro znaju što ih čeka prvog dana nove školske godine, pa otpor u njima stvaraju lijenost i nespremnost na prihvaćanje obveza nakon dugog raspusta.

Savjeti roditeljima takvih školaraca su prilično jednostavni, upotrijebite kombinaciju razumnog razgovora, umjerene kontrole i malo pritiska. Ovdje je razumijevanje na prvom mjestu, jer trebalo bi shvatiti da je prirodno da su neki predmeti već mrski vašem djetetu, ali u svakom razgovoru morate naglasiti da je škola neophodna i da je bez nje gotovo nemoguće osigurati dobru budućnost.djeca | školarci | učenje | školska godina | dijete | škola |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana