Ekcem

Ekcemi su kožne promjene (dermatitisi), obilježeni pojavom crvenila, vezikula, svrbeža, perutanja i zadebljanja kože. Postoje akutni i kronični ekcemi.

UVOD

Ekcemi su kožne promjene (dermatitisi), obilježeni pojavom crvenila, vezikula, svrbeža, perutanja i zadebljanja kože.
Postoje akutni i kronični ekcemi. Akutni ekcem je obilježen crvenilom kože, sa sitnim točkicama mikrovezikula, koje pucaju i ekskudiraju, dok kronični ekcem karakterizira zadebljanje kože. Oko 70 % ekcema su kontaktni dermatitisi izazvani utjecajem vanjskih tvarima.
Uzrok se može znati samo kod kontaktnog dermatitisa, jer konstantno izlaganje određenoj tvari stvara senzibilizaciju, koja potom uzrokuje pojavu ekcema na području koje je najviše bilo izloženo. Postoje osobe koje su podložnije ekcemu, a to su većinom osobe s tankom i osjetljivom kožom.


OČITOVANJE

Osnovne karakteristike ekcema su:  Eritem - Crvenilo uzrokovano širenjem arterija u koži.
Vezikulacija - Stvaranje mjehurića na koži. Eksudacija – Izlazak tekućine iz vezikula, prilikom pucanja.  Postoji još dosta karakteristika ekcema, a neke od njih su deskvamacija i lihenifikacija. A moguće su i komplikacije kao što je infekcija i eritrodermija (proširenje ekcema na cijelo tijelo).


ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis ima dvije faze. Prva počinje u prvoj godini života i spontano nestaje tjekom druge godine života, a druga faza se pojavljuje u djetinjstvu ili u pubertetu.
Oboljeli od atopijskog dermatitisa su preosjetljivi na svaki podražaj kože.
Prve manifestacije bolesti javljaju se rano, čak i u prva dva mjeseca života. Lokalizirane su najčešće na licu i obrazima. To su crvene mrlje lagano odignute od kože, a prekrivene su vezikulama, koje eksudiraju, što uzrokuje pojavu krastica. Te krastice izazivaju jak svrbež, te ako se pacijent grebe, one mogu početi krvariti , što često dovodi do infekcija.

Atopijski dermatitis prvo zahvaća lice i glavu, ali se može proširiti po cijelom tijelu. Bolest najčešće nestaje spontano, ali se često i nakon godina bez simptoma, javlja ponovo. Liječenje zahtjeva ustrajnost i veliku pozornost, osobito kod novorođenčeta. Za liječenje se rabe kreme na bazi antibiotika i kortizon, a u slučaju lihenifikacije, rabe se masti na bazi katrana i ihtiola.


KONTAKTNI DERMATITIS

Senzibilizujuća tvar može djelovati na zdravu kožu ili na kožu oštećenu raznim agensima. Osobe s osjetljivom i tankom kožom, imaju tanak rožnati sloj i lakše oboljevaju od ekcema. Važan obrambeni faktor predstavlja lučenje loja i znojenje.
Kontaktni dermatitis se manifestira pojavom eritema i vezikula, koje potom eksudiraju i stvaraju abrazije. Ako je vezikulacija i eksudacija manje naglašena, dolazi do ljuštenja kože, sa izrazito jakim svrbežom. Kontaktni dermatitis se najčešće na početku lokalizira na šake i podlaktice, a onda se širi na lice i noge.

Za dijagnozu se koriste epikutani testovi, koji se izvode tako što se na zdravu kožu nanese tvar na koju se sumnja kako izaziva kontaktni dermatitis, te se taj dio tijela pokrije flasterom i ostavi od 24 do 48 sati. Ako se na mjestu gdje je nanešena tvar pojave promjene, test j epozitivan. Izbjegavanje kontakta sa tom tvari dovodi do izlječenja. U liječenju se rabe i antialergici i vitamini.


SEBOROIČKI DERMATITIS

Vlasišta, područja oko očiju, vjeđa i uški, jagodice, leđa i pazusi su mjesta na kojima se najčešće lokalizira seboroički dermatitis. To su ujedno i mjesta bogata lojnim žlijezdama.
Karakteristike bolesti su crvene, točkaste mrlje, prekrivene žućkastom ljuskom, koja se pretvara u sitnu prašinu. Pojedine mrlje se međusobno spajaju i potom nastaju velike mrlje. Za liječenje se rabi sumpor, kombiniran s kortizonskim i antiseptičkim mastima.koža | eritrodermija | eksudacija | dermatitis | kortizon | seboroički dermatitis | vezikula | sumpor | kontaktni dermatitis | crvenilo | atopijski dermatitis | ekcem | eritem | lihenifikacija |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana