Ribljim uljem protiv raka

Ribljim uljem protiv raka

Žene koje redovito uzimaju kapsule ribljeg ulja su možda pod manjim rizikom od obolijevanja od raka dojke, poručuju američki stručnjaci iz Centra za istraživanje raka.

Žene koje redovito uzimaju kapsule ribljeg ulja su možda pod manjim rizikom od obolijevanja od raka dojke, poručuju američki stručnjaci iz Centra za istraživanje raka.

Istraživanje je obavljeno na 35.016 žena koje su prošle menopauzu, starosti od 50 do 76 godina. Njima je, između ostalog, postavljeno i pitanje o eventualnom konzumiranju ribljeg ulja i nekih drugih dodataka prehrani.

Ispitanice su praćene tijekom šest godina i za to vrijeme njih 880 je oboljelo od raka dojke. Ispostavilo se da su one koje su na početku studije prijavile redovito uzimanje ribljeg ulja, bile izložene za trećinu manjem riziku od raka dojke od ostalih, čak i kada su imale rizične faktore za ovu bolesti, kao što su pretilost, pretjerano konzumiranje alkohola ili sjedeći način života.

Budući da je ovo bila samo tzv. "opservaciona" studija, kod koje se ne može demonstrirati odnos uzrok - posljedica, još je rano da se svim ženama savjetuje da nakon menopauze počnu uzimati riblje ulje kako bi smanjile rizik od raka dojke, upozoravaju američki stručnjaci.

Oni ipak naglašavaju da je riblje ulje važan izvor Omega-3 masnih kiselina, za koje se već pokazalo da mogu sniziti razinu triglicerida, kao i visok krvni tlak i rizik od srčanog udara kod ljudi koji već imaju neku srčanu bolest ili smanjiti rizik od srčanih oboljenja kod zdravih osoba.

Riblje ulje se smatra proizvodom sigurnim za uporabu. U rijetkim slučajevima ono može dovesti do prolaznih trbušnih tegoba, a ako se uzima u pretjeranim količinama, i do krvarenja.Omega-3 masne kiseline | žene | visok krvni tlak | rak dojke | riblje ulje | trigliceridi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana