Masne kiseline za pravilan razvoj djeteta

Masne kiseline za pravilan razvoj djeteta

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, ali je malo onih koji znaju da su Omega 3 masne kiseline neophodne za pravilan razvoj djece.

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, ali je malo onih koji znaju da su Omega-3 masne kiseline neophodne za pravilan razvoj djece.

Liječnici preporučuju da se ove kiseline unose svakodnevno, bilo u obliku ulja ili kao dodaci određenoj vrsti namirnica. Prve dvije godine života su najvažnije za razvoj prije svega mozga i živaca, a čemu doprinose Omega-3 masne kiseline.

Ove kiseline osiguravaju i energetske potrebe organizma, imaju protuupalni efekt, učestvuju u nizu imunoloških reakcija, omogućavaju brži oporavak staničnog i membranskog zacjeljenja i imaju ulogu u razvoju kostiju. Preventivno djeluju na pojavu ekcema, akni i psorijaze.


Koliko je bebi potrebno Omega 3 masnih kiselina?

Istraživanja su pokazala da kod ispitivanih beba uglavnom postoji disbalans u organizmu i da zapravo one ne unose preporučene vrijednosti ovih kiselina (500 miligrama na 24 sata), odnosno da unose tek jednu desetinu preporučenog unosa. Sa uzrastom se povećava i potreba za Omega-3 masnim kiselinama.


Koja je preporučena doza?

Preporuka za taj uzrast (nakon godinu dana) je 1-1,2g/dnevno. Značajne koncentracije ovih masnih kiselina nalaze se u mlijeku za djecu stariju od godinu dana. U 100 ml pripremljenog mlijeka, koje inače mogu piti djeca do tri godine starosti, ima 700 mg Omega-3 masnih kiselina.
 

Gdje se kriju Omega 3 masne kiseline?

Kompleksne Omega-3 masne kiseline se nalaze u ribljem ulju, plavoj ribi, sardinama, haringama, školjkama, ostrigama i lososu. Jednostavne masna kiseline se nalaze u žitaricama, kao što je uljana repica, i u zelenom povrću (špinat, zelena salata).djeca | Omega-3 masne kiseline | mlijeko | dijete |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana