Žene teže podnose kronični bol

Žene teže podnose kronični bol

Kronična bol zahvaća sve veći broj žena širom svijeta. Kronična bol traje šest mjeseci ili duže, a u njenom saniranju nerijetko ne pomažu ni medicinski tretmani.

Osim što se češće pojavljuje kod žena nego muškaraca, kronična bol je kod pripadnica nježnijeg spola intenzivnija i dugotrajnija, tvrde stručnjaci za bol. Uz to, žene su sklonije višestrukim bolnim stanjima u isto vrijeme, što može dovesti do većeg mentalnog stresa i povećane opasnosti od invaliditeta.

Kronična bol zahvaća sve veći broj žena širom svijeta. Kronična bol traje šest mjeseci ili duže, a u njenom saniranju nerijetko ne pomažu ni medicinski tretmani. Ova vrsta boli je povezana je sa brojnim problemima, uključujući fibromijalgiju, sindrom iritabilnog crijeva, reumatoidni artritis i migrene, koje se češće javljaju kod žena nego muškaraca.

Stručnjaci tvrde kako bi hormoni mogli predstavljati značajan čimbenik u razlici među spolovima. Na primjer, poznato je da estrogen ima ulogu u pojavi migrena, te da se postotak pojave bola povećava među djevojčicama dok prolaze kroz pubertet. S druge strane, pojava bola među dječacima bilježi manje dramatičan porast. Prema tome, neka istraživanja pokazuju da žene i muškarci mogu na potpuno drugačiji način reagirati na lijekove protiv bolova.

Genetske i hormonalne promjene mogu predstavljati glavni razlog spomenutih razlika. Međutim, postaje nam sve jasnije da su društveni i psihološki čimbenici također vrlo važni. Žene imaju tendenciju fokusirati se na emocionalne aspekte bola. Muškarci se, s druge strane, češće fokusiraju na fizičke senzacije koje osjećaju. Kao rezultat spomenutih razlika, žene koje se koncentriraju na emocionalne aspekte vlastitog bola mogu osjetiti intenzivnije simptome, vjerojatno zato što su emocije povezane s bolovima negativne.hormoni | muškarci | kronična bol | žene |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana