Crna riža

Crna riža

Crna riža ima malo šećera, a prepuna je vlakana i biljnih materija koje su dobre za srčane bolesti i razne vrste raka.

Crna riža u Kini ima status gotovo svete hrane, dok ju je Zapad na neki način previdio. Šteta, jer znanstvenici tvrde da bi ta namirnica mogla biti novi član grupe koja nosi naziv superhrana. Crna riža ima malo šećera, a prepuna je vlakana i biljnih materija koje su dobre za srčane bolesti i razne vrste raka. Tim stručnjaka sa LSU-a (Louisiana State University) analizirao je uzorke mekinja crne riže uzgojene na jugu SAD-a i pronašao ogromne količine u vodi topivih antioksidanata antocijanina. Oni su zaslužni za pigmentaciju raznog voća i povrća poput borovnica i crvenih paprika. Dakle, oni crnu rižu čine crnom, da se tako izrazimo.

Ovi antioksidanti čiste štetne molekule iz tijela, štite arterije i sprječavaju oštećenja DNK koja vode do pojave raka. Dr. Zhimin Xu, inače stručnjak za hranu, kaže da u samo jednoj žličici crne riže ima više antocijanina nego u žlici borovnica, ali s manje šećera i više vlakana i vitamina E.
Logika je jasna, poznato je da su borovnice jako zdrave i ujedno vrlo popularne za jelo pa onda nema razloga da isto ne bude i s crnom rižom. Inače, prije nekoliko stoljeća ova je namirnica nosila nadimak „zabranjena riža" jer su je smeli jesti samo pripadnici plemstva. Danas joj je najveća uporaba kod ukrašavanja azijskih jela, sushija i raznih deserta.
Prilikom obrade riže mlinari skidaju vanjski sloj zrna kako bi dobili smeđu ili rafiniranu bijelu rižu koji konzumiramo i mi pored ostatka zapadnoga sveta. Navodno je smeđa riža bolja od bijele, jer sadrži više vitamina E i antioksidanata.

Ali dr. Xu uvjerava da je riža crnoga i ljubičastoga pigmenta najbolja. Pored svega navedenog crna riža bi se mogla iskoristiti i u vidu zdravih prirodnih boja. Veliki je broj istraživanja koja su pokazala da su vještačke boje povezane s nastankom raka i problemima u ponašanju djece. Detalji istraživanja predstavljeni su na 240. Nacionalnom skupu Američkog kemijskog društva u Bostonu. Ipak, to ne znači da će samo jedna namirnica činiti čuda. Uravnotežena prehrana je ključ. A ubacivanje kojeg zrna crne riže u nju može vam samo koristiti.borovnica | smeđa riža | crna riža | vitamin E | antioksidant |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana