AIDS (HIV, SIDA)

AIDS (HIV, SIDA)

AIDS je zarazna i neizlječiva bolest koja se ne može spriječiti cjepivom, niti izliječiti uklanjanjem virusa. Može se samo usporiti proces oštećenja imunološkog sustava.

UVOD

AIDS (Acquired immunodeficiency syndrom) i HIV (Human Immunodeficiency Virus) su kratice koje dolaze iz engleskog jezika, dok je SIDA kratica koja dolazi iz francuskog jezika.
HIV virus je uzročnik sindroma stečene imunodeficijencije. Osobe sa HIV infekcijom često nazivamo i HIV pozitivnim, jer su krvne pretrage kod njih pokazale prisutnost HIV virusa tipa I ili tipa II. Prisutnost HIV virusa ne mora značiti i razvoj AIDS-a, jer postoje slučajevi koji nemaju nikakvih simptoma ili imaju samo uvećanje limfnih čvorova.
Karakteristika virusa je napad na imunološki sustav, osobito na limfocite, koji su odgovorni za obranu od infekcija i tumora.


AIDS

AIDS je zarazna i neizlječiva bolest koja se ne može spriječiti cjepivom, niti izliječiti uklanjanjem virusa. Može se samo usporiti proces oštećenja imunološkog sustava.
Bolest se prenosi putem krvi, spolnim putem ili sa majke na dijete.
Prenošenje bolesti putem krvi je moguće na više načina. Jedan od načina je, prilikom transfuzije krvi pacijent može primiti zaraženu krv, što je u današnje vrijeme vrlo rijedak slučaj, jer se sva krv prije transfuzije testira na HIV. Najveća mogućnost je zaraza među intravenoznim ovisnicima, jer vrlo često koriste zajedničke igle.
Virus se može prenijeti spolnim putem i to tijekom homoseksualnog ili heteroseksualnog odnosa (analnog i vaginalnog). Zaraza spolnim putem se najčešće dešava kod osoba koje često mijenjaju seksualne partnere i imaju seksulane odnose s ovisnicima. Dokazano je kako se upotrebom kondoma za 10 puta umanjuje mogućnost zaraze pri spolnom odnosu.

Sva djeca rođena od zaraženih majki imaju protutijela protiv HIV-a. To ne znači kako se sva djeca rađaju zaražena. Do infekcije novorođenčeta dolazi u oko 30% slučajeva. Uzimanjem lijeka Zidovudin, tjekom trudnoće, može se znatno smanjiti mogućnost zraze novorođenčeta. Zabilježeni su i rijetki slučajevi žena koje su se zarazile nakon porođaja, pa putem dojenja zarazile i svoje dijete.
Virus HIV-a se ne prenosi putem znoja, pljuvačke, suza ili urina. Također, zaraziti se ne može upotrebom zajedničkih ručnika, posteljine ili toaleta sa zaraženom osobom.


SIMPTOMI

U velikom broju slučajeva, osoba zaražena HIV-om može biti bez ikakvih smetnji kroz duži vremenski period, odnosno kažemo kako je  osoba asimptomatski seropozitivna. Osoba vodi normalan život i ne pokazuje nikakve simptome koji bi mogli navesti na zaključak o bolesti. U tim slučajevima samo se laboratorijskim pretragama može otkriti prisutnost infekcije.

Primarna infekcija često prolazi asimptomatski ili se manifestira nespecifičnom slikom koja se javlja od 1. do 12. tjedna od infekcije. U nekim slučajevima mogu se pojaviti temperatura, znojenje, slabost, bolovi u mišićima i kostima, anoreksija, mučnina, proljev, grlobolja i limfadenopatija. Neki pacijenti imaju simptome kao što su glavobolja, fotofobija i mentalna konfuzija. Moguća je i pojava osipa, lokaliziranog na trupu. Pojave nestaju spontano, tjekom 2-3 tjedna. Pregledom se utvrđuje uvećanje limfnih čvorova, kožnog egzantema i hepatosplenomegalije. Laboratorijske pretrage ukazuju na smanjenje broja limfocita u krvi, te ubrzanu sedimentaciju eritrocita.

Sistemska limfadenopatija je uvećanje volumena limfnih čvorova, koje traje najmanje tri mjeseca, a nije uzrokovano nijednom drugom bolešću. Najčešće zauzima područje pazuha i vrata i česta je manifestacija HIV-a.
Simptomatska faza je faza u kojoj se pojavljuje kandidijaza usne šupljine i to je vrlo česta manifestacija HIV infekcije.

Najčešće se pojavljuju četiri oblika i to su: pseudomembranozna, hiperplastična, eritematozna, angularni heilitis.

Najčešći je pseudomebranozni oblik, s prisustvom prijavo-bijelih ili žućkastih plakova na normalnoj ili crvenkastoj sluznici. Plakovi se lako odstranjuju, a ispod njih se vidi crvena sluznica. Ovaj oblik najčešće zahvaća: nepce, krajnike, zadnji dio jezika i sluznice usta.

Hiperplastični oblik javlja se kao bijeli plak, koji se ne može odstraniti, a lokaliziran je na rubovima jezika, nepcu i sluznici usta.

Eritematozni oblik manifestira se crvenilom ili mrIjama na nepcu.

Kod mlađih osoba angularni helitis može predstavljati jednu od prvih znakova HIV infekcije. Pojavljuje se kao bolna naprslina u kutu usana, često sa sa sitnim bijelim plakovima.

Tjekom simptomatske faze, pacijenti se često žale na brzo umaranje, noćno znojenje, povišenu tjelesnu temperaturu, proljev i gubitak tjelesne težine. Velika je mogućnost za dobivanje tuberkuloze, herpes zostera ili anemije.


LIJEČENJE

Liječenje pacijenata se može podijeliti na: liječenje HIV infekcije protuvirusnim lijekovima i liječenje oportunističkih infekcija i neoplazija.
Cilj liječenja protuvirusnim lijekovima sastoji se od inhibiranja virusnog umnožavanja i sprječavanja infekcije zdravih stanica.

AZT (Zidovudine) je lijek izbora u liječenju uznapredovalih faza HIV infekcije. AZT može produžiti život pacijenta od nekoliko mjeseci, do 2 godine i više. AZT smanjuje i broj oportunističkih infekcija i tumora.
AZT ipak nije jedini lijek u liječenju AlDS-a. Lijekovi koji se nazivaju inhibitori proteaze (Indinavir), su se pokazali kao vrlo učinkoviti.
Oblik terapije koja koristi 3 lijeka, HAART (engl. Highly Active Retroviral Therapy), pomaže ljudima s AIDS-om produžavanje života. Osobe zaražene HIV-om danas žive duže i zbog toga što liječnici znaju kako pravilno koristiti antibiotike u suzbijanju sekundarnih infekcija prije nego se uopće razviju.

Liječenje HIV infekcije i AIDS-a nije jednostavno. Dnevni režim uzimanja lijekova može biti kompliciran i zahtjevati puno vremena, ali važno je napomenuti kako se ovi lijekovi moraju uzimati točno onako kako je to propisao liječnik.
U rijetkim slučajevima lijekovi ne djeluju. To se dešava kao posljedica razvoja otpornosti HIV-1, koji može mutirati u oblike na koje lijekovi ne djeluju.


PREVENCIJA

Ne postoji cjepivo protiv HIV-a i jedini način za prevenciju bolesti je izbjegavanje rizičnih oblika ponašanja. Prilikom svakog seksualnog odnosa obavezno koristiti kondom i naravno, ne koristiti intravenske droge, a osobito ne rabiti igle drugih ovisnika.proljev | mučnina | virus | anoreksija | AIDS | limfociti | glavobolja | SIDA | temperatura | Highly Active Retroviral Therapy | Acquired immunodeficiency syndrom | Indinavir | HAART | AZT | limfadenopatija | Zidovudine | HIV | virusi | Human Immunodeficiency Virus |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana