Menopauza

Istraživanja su pokazala da žene bolje podnose menopauzu ako su zadovoljne sobom i ako imaju pozitivan stav o životu. Uskladite tijelo sa novim hormonskim stanjem.

Ako na žensku priču o znojenju, valovima vrućine, izostanku i iznenadnom povratku menstruacije prevrćete očima, moramo vas podsjetiti da ćete, ako ste žena, doživjeti slične promjene u tijelu. A prije nego se to dogodi važno je pripremiti se i naučiti što više o menopauzi. Bez obzira na to da li ćete je doživjeti prirodnim putem - starenjem, ili ranije - kao posljedicu operacije i terapije zračenjem, otkrit ćete da je to isključivo individualno iskustvo. Jedino što povezuje sve žene u menopauzi jeste prestanak menstruacije.

Riječ menopauza prvi put se rabi 1872. godine. U to vrijeme zapadnjačkoj medicini je ona predstavljala zdravstvenu krizu koja može uzrokovati mnoge bolesti, od dijareje do dijabetesa. Sredinom 20. stoljeća menopauza se prestaje smatrati uzrokom bolesti i počinje da se doživljava kao bolest. U mnogim zapadnim kulturama menopauza postaje indikator višeg socijalnog statusa. U Indiji, žene koje su ušle u menopauzu, za razliku od drugih, mogu napustiti ženske prostorije kako bi razgovarale i pile sa muškarcima. U Etiopiji, ženi u menopauzi dopušteno je učestvovati u ritualima.

Različiti su simptomi približavanja menopauzi, razdoblju koje obuhvaća približno dvije godine prije i dvije godine nakon posljednjeg menstrualnog ciklusa. Tada je moguće menstruaciju dobiti i dva puta u mjesecu. Može se dogoditi da ne krvarite i po nekoliko mjeseci. Mlaz krvi može se promijeniti, postati rjeđi i to zbog smanjene razine estrogena.

Simptomi mogu biti neugodni: noćno znojenje, nesanica, razdražljivost, tjeskoba, glavobolje, vaginalna suhoća, vaginalna atrofija, smanjena seksualna želja. Najčešći simptomi, kao što su valovi vrućine i noćno znojenje, prisutni su kod 25 % žena u perimenopauzi i kod 50-85 % žena u menopauzi. Kod većine ti simptomi traju do dvije godine, a kod 20 % žena i više od pet godina. Nemoguće je prepoznati signale koji upozoravaju na dolazeći val noćnog znojenja. Ne možete ništa učiniti kako biste ublažili njegov nalet.

U tijelu žene u razdoblju menopauze nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena. Estrogen kontrolira ženski spolni razvoj, stimulira rast i funkciju ženskih spolnih organa. On omogućava vlaženje vagine u stanju uzbuđenosti i potiče erogene zone da odgovaraju na stimulaciju. Kako se estrogen smanjuje tijekom godina menopauze, vaginalno tkivo se isušuje i stanjuje. Hormon testosteron je neophodan za buđenje seksualne želje, a progesteron održava zdravo funkcioniranje ženskog reproduktivnog sustava. Nedostatak ovih hormona potiče promjene na koži, pa postaje tanja i suha, neelastična, sa dubokim borama. Kosa gubi sjaj i tanji se.

Bez obzira na to da li imate spolne odnose, vaše vaginalno zdravlje vrlo je važno tijekom i nakon menopauze. Kada jajnici prestanu obavljati svoju funkciju, gubitak estrogena može utjecati na izgled i osjetljivost genitalija. Prve promjene su vanjske. Tanje se stidne dlačice, stidne usne gube masno tkivo, a vaginalne punoću i osjetljivost na dodir. Ipak, seksualna apstinencija zbog promjene izgleda vaših genitalija može samo ubrzati proces propadanja i nastanak vaginalne atrofije.

Britansko istraživanje pokazalo je da više od 80 % ispitanica koje su u menopauzi, želi imati aktivan seksualni život, ali gotovo 50% njih već je osjetilo neugodne posljedice manjka estrogena. Iako menopauza označava izostanak menstruacije u periodu od 12 mjeseci, a određuje se retrospektivno, preporučuje se kontracepcija. Ženama u menopauzi ne preporučuje se nijedna od prirodnih metoda kontracepcije, jer je ovulacija tijekom menopauze nepredvidljiva, pa je teško odrediti plodne dane.

Glavni način liječenja simptoma menopauze je hormonska naknadna terapija (HNT), ali iako pozitivno djeluje na neke žene, kod drugih izaziva nuspojave. Kako bi ublažile simptome menopauze, mnoge žene sve češće se okreću prirodnim sredstvima.  Osim biljnih preparata, vježbanja, meditacije i joge, simptome menopauze može ublažiti i masaža. Refleksologija stopala također može pomoći u olakšavanju menopauze.

Također je važna i uravnotežena prehrana u kojoj dominiraju složeni ugljikohidrati, kalcij i biljni estrogeni. Zato jedite grah, mrkvu, krumpir, papaju i mango, jer potiču proizvodnju progesterona. Hranu obogatite i fitoestrogenima koji djeluju poput estrogena (kikiriki, kukuruz, pšenica, sjemenke lana, jabuke i badem, soja), a izbacite maslac, kavu, šećer i alkohol. Redovito konzumirajte cink, vitamin C i vitamin B5. Ako želite smanjiti valove vrućine, pijte hladnu vodu, smanjite razinu stresa i rabite pamučnu odjeću i posteljinu i dopustite svojoj koži da diše.kontracepcija | estrogen | cink | testosteron | vitamin C | jajnici | perimenopauza | menstruacija | vaginalna atrofija | žena | menopauza | vitamin B5 | žene | progesteron |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  srijeda, 01.02.'12 | 11:09

    nije zenama lako

    dobro je sto nisam zensko

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana