Liječenje glazbom

Liječenje glazbom

Znanstvenici će razviti računalni program koji bi identificirao najbolju glazbu za određene pacijente. U međuvremenu su sastavili listu pjesama koje preporučuju kao terapiju protiv depresije.

Istraživači sa univerziteta u Škotskoj su pomoću zvučnog inženjeringa i psihologije proučavali utjecaj glazbe na raspoloženje. Oni se nadaju da će otkriti način na koji bi se glazbena terapija mogla prilagođavati pacijentima u liječenju pojedinih bolesti kao što je depresija.

Voditelj istraživanja smatra da glazba drugačije djeluje na različite ljude i da se pojednostavljuje kada se kaže da brzi ritam podiže, a spori spušta raspoloženje. On je objasnio da glazba izražava emocije u uzajamnom djelovanju mnogih čimbenika kao što su ton, struktura i druge tehničke karakteristike nekog djela.

Tekst pjesme, također, ima značajan utjecaj kao i razni subjektivni čimbenici, gdje i kada smo prvi put čuli neku pjesmu, da li nas ona asocira na neka sretna ili tužna događanja.

Cilj istraživanja je utvrditi međusobni utjecaj svih navedenih čimbenika kako bi se ustanovio matematički model koji će moći objasniti sposobnost melodije da potiče različite emocije. Znanstvenici namjeravaju razviti računalni program koji bi identificirao najbolju glazbu za određene pacijente. U međuvremenu, znanstvenici su sastavili listu pjesama koje bi liječnici mogli prepisati kao terapiju protiv depresije:

Sexual Healing, Marvin Gaye
Comfortably Numb, Pink Floyd
Last Night a DJ Saved My Life, Indeep
Cold Turkey, John Lennon
Healing Hands, Elton John
More Than A Feeling, Boston
Alright, Supergrass
What a Wonderful World, Louis Amstrong
I Will Survive, Gloria Gaynor

Ali i listu pjesama koje se ne preporučuju:

Cigarettes and Alcohol, Oasis
The Drugs Don't Work, Verve
Cardiac Arrest, Madness
Heaven Knows I'm Miserable Now, The Smiths
Insane in the Brain, Cypress Hill
Manic Monday, The Bangles
Leave Me Alone, New Order
Everybody Hurts, REM
Another One Bites the Dust, Queenglazba | liječenje glazbom | depresija | emocije | terapija | melodije | liječenje |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana