Nova nada za trudnoću

Nova nada za trudnoću

Još uvijek je nepoznato što uzrokuje prijevremenu menopauzu, ali se uzrok povezuje s kemoterapijom kojoj su neke žene podvrgnute u liječenju raka.

Nova tehnika nudi nadu ženama koje kroz menopauzu prolaze prije nego navrše 40 godina, što znači da više ne mogu imati djecu. Do danas nije postojao tretman koji će koristiti u liječenju preranog prestanka rada jajnika koje pogađa 1% žena. Ovaj poremećaj se očituje preranim prestankom jajnika da proizvode jajašca, što žene čini sterilnim. Znanstvenici u Kairu su otkrili metodu za koju kažu da pomaže u ponovnom uspostavljanju rada jajnika, što bi otvorilo i mogućnost za trudnoću.

U eksperimentima sa miševima znanstvenici su uspjeli stvoriti poseban tip matičnih stanica koje se zovu mezenhimne matične stanice. Stanice su presadili u ženke miša kojima je prethodno kemijskim putem izazvan prestanak rada jajnika. U roku od dva tjedna jajnici ženki miša su ponovno radili normalno, a za dva mjeseca razina hormona im je bila kao kod onih koji nisu imale probleme s jajnicima. Znanstvenici tvrde da bi ovakva metoda bila uspješna i kod žena.

"Rezultati pokazuju da mezenhimne matične stanice mogu vratiti funkciju jajnicima. Sada treba pratiti kako se miševi razmnožavaju i analizirati njihovo potomstvo, kako bismo saznali da li će potomstvo imati osobine majke ili donatora. Čeka nas još dug put u istraživanju. Ipak, istraživanje je obećavajuće i pruža nadu sterilnim ženama da će moći imati djecu", rekao je voditelj istraživanja, profesor Osama Azmy.

Još uvijek je nepoznato što uzrokuje prijevremenu menopauzu, ali se uzrok povezuje s kemoterapijom kojoj su neke žene podvrgnute u liječenju raka. Žene koje pate od prijevremene menopauze imaju i veću šansu za obolijevanje od raznih drugih bolesti, kao što su osteoporoza i bolesti srca.jajnici | žene | žena | trudnoća | mezenhimne matične stanice | menopauza | jajnik | matične stanice |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana