Novosti u liječenju tumora

Novosti u liječenju tumora

Britanski znanstvenici tvrde da se nalaze na tragu otkrića uzročnika tumora. Dosadašnji rezultati se gledaju kao otkriće penicilina, koji je predstavljao prekretnicu u razvoju medicine.

Istraživači na projektu “Genom tumora” u okviru Univerziteta Cambridge kažu da su otkrili lijek koji koristi genetski kod tumora za njegovo uništenje. Lijek pod nazivom PLX4032, kako glasi njegov eksperimentalni naziv smanjuje rak kože i do 80%. Sada znanstvenici vjeruju da mogu koristiti slične genetske kodove kako bi razumjeli uzrok svih tumora i kako da ih liječe.

Vođa projekta kaže da je riječ o revolucionarnom otkriću. “Imamo mogućnost da razložimo tisuće genoma tumora na svega nekoliko desetina i da pronađemo sve mutacije unutar njih”.

Genomi predstavljaju skip svih gena unutar jedne stanice. Svi tumori su uzrokovani mutacijama unutar individualnih gena, a prednost genski ciljanih lijekova je u tome što utječu samo na mutaciju, a ne i na zdravo tkivo. Znanstvenici se i dalje suočavaju sa ogromnim zadatkom da otkriju svaku genetsku mutaciju za sve vrste tumora.

Ta opaka bolest svake godine ubija oko 7,5 milijuna ljudi širom svijeta. Stručnjaci ocjenjuju da je ovo otkriće početak personalizirane medicine koja bi trebala biti najuspješnija u liječenju tumora.gen | genomi | rak kože | tumor | lijek | PLX4032 |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana