Da li je otkrivena vještačka krv?

Da li je otkrivena vještačka krv?

Vještačka krv postaje dobra zamjena u hitnim trenucima, spašava život ugrožene osobe i omogućava njenom organizmu da sam kasnije nadoknadi izgubljenu krv.

"Za čestitke je još rano, pošto nemamo dovoljno novca za nastavak istraživanja i eksperimente nad ljudima. Vještačku krv smo napravili i samo čekamo kraj procedure i dozvolu za masovnu proizvodnju.", rekao je prof. dr Horvat. Prema njegovim riječima vještačka krv na kojoj godinama radi nije potpuno vještačka, jer se krvna boja uzima iz krvi sivih goveda, ali je sve ostalo proizvedeno u laboratoriji.

"U pravoj krvi se nalazi čitava vojska antitijela, krvnih pločica, bijelih i crvenih krvnih zrnaca. U vještačkoj krvi toga nema, ali zato može nadomjestiti funkciju transporta kisika i ugljen dioksida do stanica, što je izuzetno važno kada netko, recimo u prometnoj ili nekoj drugoj nesreći, izgubi mnogo krvi i hitno mu je potrebna nova.", objasnio je profesor.

Vještačka krv, na taj način, postaje dobra zamjena u hitnim trenucima, spašava život ugrožene osobe i omogućava njenom organizmu da sam kasnije nadoknadi izgubljenu krv.
Prednost vještačke krvi je i u tome što će se moći davati svakom pacijentu, bez obzira na njegovu krvnu grupu, kao i to što se iz nje može izvući sva voda. To znači da će se moći nabaviti i u prahu, s dugim rokom trajanja, a za uporabu ju je dovoljno pomiješati sa sterilnom vodom.

"Vještačku krv će, bez potrebe da se čuva u hladnjaku, moći sa sobom nositi i vojnici i članovi opasnih ekspedicija, kako bi je na licu mjesta vrlo jednostavno mogli rabiti u slučaju ranjavanja ili povrede, te gubljenja puno krvi.", istakao je dr. Horvat. Jedina prepreka za nastavak posla na revolucionarnom pronalasku je novac. A dr.Horvat bi želio da otkriće ostane mađarsko i da njegova zemlja od toga ima najviše koristi.prof. dr Horvat | krv | vještačka krv |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana