Glavni pokazatelji raka

Glavni pokazatelji raka

Tim znanstvenika sa Univerziteta u Kielu ukazuje na period života u kome se pacijenti trebaju najviše zabrinuti zbog nekih znakova, koji uključuju krv u urinu i anemiju.

Ostali simptomi su: rektalno krvarenje, iskašljavanje krvi, čvorići u grudima, teškoće pri gutanju, krvarenje u menopauzi i neuobičajeni rezultati pri pregledu prostate. Istraživači koji izučavaju rak u Velikoj Britaniji kažu da sve neuobičajene zdravstvene promjene treba provjeriti. Oni su tražili simptome koji su davali najmanje 20:1 šansi za rak. Iako ovo još uvijek znači malu mogućnost da je netko sa opisanim simptomima ozbiljno obolio, svaka sumnja na rak može omogućiti pacijentu brža testiranja, da bi se bolest što prije otkrila. Mogućnost pojave svakog simptoma je izračunata tako što su se kombinirali rezultati 25 prethodnih istraživanja.

Otkriveno je da pacijenti do 55 godina imaju uglavnom samo dva znaka koji se uklapaju u šansu 20:1 da su u početnoj fazi bolesti. To su bili neuobičajeni rezultati pregleda prostate i čvorići na grudima. Kod muškaraca nakon 55 godine, postoje dokazi da teškoće pri gutanju mogu biti znak raka jednjaka, dok krv u urinu treba posebno zabrinuti osobe oba spola starosti preko 60 godina.

Amanda Hau, profesorica sa Kraljevskog koledža rekla je: „Korisno je provjeriti ove dobro poznate simptome već u sustavu primarne zaštite i ohrabriti pacijente na razgovor o tome sa svojim liječnikom što ranije." Međutim, predstavnik Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji naglašava da ovo nisu jedini potencijalni pokazatelji raka. „Simptomi proučavani u ovom istraživanju su već smatrani mogućim znakovima raka, ali postoji više od 200 različitih vrsta ove bolesti i za svaku su simptomi različiti.” Ako primijetite neku neobičnu ili dugotrajnu promjenu na vašem organizmu važno je da je provjerite. Kada se rak otkrije u ranoj fazi, veća je vjerojatnost da će liječenje biti uspješno.krv u urinu | simptomi | rak | pacijent | organizam |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana