Haloterapija (terapija solju)

Haloterapija (terapija solju)

Haloterapija koja se provodi u slanim sobama je prirodna, učinkovita metoda koja rješava tegobe koje uzrokuju: astma, bronhitis, alergije, rinitis, sinusitis, laringitis i tonzilitis.

Haloterapija ili terapija solju koja se provodi u slanim sobama je prirodna, dokazano učinkovita metoda koja rješava tegobe koje uzrokuju: astma, bronhitis, alergije, rinitis, sinusitis, laringitis, tonzilitis, općenito svi problemi dišnih putova, ali isto tako se preporuča i pušačima kao pomoć kod odvikavanja od pušenja, zatim kod kožnih problema (psorijaza, dermatitis), te za jačanje organizma i podizanje imuniteta. Terapija se preporuča djeci, trudnicama, odraslim i starijim osobama i u samo godinu dana kako se primjenjuje u Hrvatskoj pomogla je velikom broju djece i odraslih  da lakše dišu i kvalitetnije žive.


Što je slana soba?

Slana soba je prostorija čiji su zidovi, strop i pod potpuno prekriveni solju. Posebnim uređajem koji se zove halogenerator za vrijeme trajanja terapije u sobu se upuhuju sitne najfinije čestice kamene soli stvarajući mikroklimu kakva se nalazi u slanim spiljama, a terapija koja se provodi u slanim sobama službeno se naziva haloterapija.
Haloterapija je nova grana speleoterapije, metode liječenja koja datira od kraja XIX stoljeća a koja se provodi u prirodnim okruženjima – rudnicima soli i slanim spiljama. Liječenje haloterapijom se zasniva na udisanju mikro čestica suhog slanog aerosola. Veličina čestica je u rasponu od 1-5 mikrometara uz vlagu od 40-60% i temperaturu od 20-25 celzijevih stupnjeva. Terapija za odrasle traje 40 minuta u iznimno ugodnom i opuštajućem okruženju. Osobe sjede u relax foteljama uz laganu, meditativnu glazbu i prigušenu rasvjetu u boji. Prirodna kamena sol je i prirodni hipnotik tako da određeni broj osoba dio terapije provedu spavajući. U slanoj sobi, osim terapije solju, na osobe povoljno djeluju i ostale komplementarne terapije: kromoterapija i zvukoterapija a i hodanje po podu prekrivenom solju u sloju debljine cca 15 cm je ujedno i lagana masaža stopala poznatija pod nazivom refleksoterapija.

Slana soba za djecu je prava dječja igraonica „u slanom“. Terapija za djecu traje 20 minuta i djeca terapiju primaju kroz igru. Sol koja se nalazi na podu asocira ih na pijesak sa plaže čemu dodatno doprinose i igračke koje su im na raspolaganju a to su kantice, lopatice, grabljice.... Djeca u sobi obvezno borave u pratnji osobe koja ih je dovela (roditelj, baka, djed, teta..)  Soba je potpuno obložena sa solju iz razloga što sol čuva vlagu i temperaturu tog prostora i ujedno ga čini gotovo aseptičnim.
Pozitivan učinak terapije ogleda se i kroz činjenicu da djeca uz terapije manje pobolijevaju, skraćuje im se trajanje bolesti i manje izostaju iz vrtića i škola, a odrasli  pacijenti bolje podnose radne napore i time manje izostaju s posla.

Suhi aerosol dokazano ima protuupalni i antibakterijski efekt, smanjuje edem, povećava  zaštitna svojstva sluzi membrane respiratornog trakta, potiče aktivnost makrofaga i zajedno sa mukolitičkim djelovanjem čini osnovu haloterapije. Najučinkovitiji terapeutski utjecaj na respiratorni trakt ima aerosol natrij klorida i ta činjenica je znanstveno priznata svugdje u svijetu. Zbog fizikalnih i kemijskih svojstava suhi aerosol ima visoku probojnost i dublje prodire u respiratorni trakt u odnosu na mokri aerosol, a učinkovit je i u vrlo malim dozama.
Haloterapija je pomoćna terapija i ne zamjenjuje medikamentoznu terapiju ali je značajno reducira, potpuno je prirodna, nije u interakciji sa lijekovima i što je jako važno s njom se ne može „predozirati“. Dolazak na terapiju u slanu sobu je preporučljiv u svim fazama, i kao preventiva i u situaciji kada osoba ima poteškoće uzrokovane bolestima koje smo već naveli  a također je učinkovita i za oporavak nakon bolesti.
Na internet stranicama Slane sobe nalazi se niz korisnih informacija pa između ostalog i peludni kalendar koji je važan za osobe koje imaju alergijski rinitis i astmu da mogu odabrati pravo vrijeme za dolazak u slanu sobu.

Početkom srpnja Slana soba je proslavila 1. rođendan, te su izuzetno ponosni na činjenicu da su u samo godinu dana rada postali slana soba sa najkvalitetnijom uslugom u cijeloj Hrvatskoj. Jedino se u njihovim slanim sobama mjeri spirometrija (pretraga kojom se dokumentira učinak terapije) i održavaju tribine „Otvoreno s liječnikom“, koje vodi liječnica sa dugogodišnjim iskustvom u području pulmologije i alergologije.
Sljedeća tribina će se održati 07.10.2010.godine. Tema je „astma“, a tribinu vodi dr. Greta Gunek Mačukat. Važno je isto tako napomenuti da se terapije rade sa halogeneratorima koji posjeduju certifikat medicinskog uređaja po propisima EU. Od 27.09.2010. možete postati i članom „Kluba Slana soba Kvatrić“  i ostvariti niz pogodnosti.
U svakom slučaju u današnje vrijeme velikih onečišćenja zraka i štetnih djelovanja u cijeloj prirodnoj strukturi razvijenih zemalja, a posebno u velikim gradovima, gdje se uz gospodarske izvore zagađenja dodatno pojavljuju posljedice uličnog prometa potrebne su terapije liječenja kao što je haloterapija. Urođene alergenske bolesti i smetnje dišnih putova, uglavnom kod mlađe generacije, počinju poprimati alarmantno visoke postotke u cijeloj populaciji.

Zato, ne oklijevajte, dođite i uvjerite se u ljekovitost terapije u Slanoj sobi !!!


Autorica: Jasminka Cvitanović

Slana soba

Derenčinova 8, ZagrebSlana soba | astma | terapija | kromoterapija | halogenerator | speleoterapija | terapija solju | haloterapija | zvukoterapija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  srijeda, 03.09.'14 | 11:26

    Ovo je pravo opustanje, ugodan ambijent i temperatura, {a href="http://www.galleria-center.com/sr/slana-soba.html"}tretman{/a} ne traje dugo, a izadjem kao nova!

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana