Čir raste od lijekova

Zabluda je da nesteroidni antireumatici imaju štetno djelovanje samo ako se unose oralno. Bilo koji način njihovog unosa dovodi do oštećenja želuca.

Nesteroidni antireumatici djeluju protuupalno, protiv bolova i temperature, ali s druge strane, uništavaju sluznicu želuca. Zato treba pažljivo procijeniti korist i štetu ovih lijekova. Iako liječnik uvijek od dva lijeka treba izabrati onaj koji ima manje štetno djelovanje na želudac, najbolje rešenje je korištenje dodatne terapije za zaštitu sluznice želuca.

Prije uzimanja nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, koji su vrlo otrovni po sluzokožu želuca, najbolje je pacijentima dati neki od blokatora protonske pumpe. Kako su ti lijekovi dosta skupi, mogu se koristiti i H2 blokatori.
U svijetu se već prodaju preparati koji sadrže oba lijeka u jednom sprječavajući oštećenje sluznice želuca. Iako to diže cijenu liječenja, dugoročno je isplativo, jer smatra se da čak 25% čireva na želucu nastaje zbog upotrebe ovih lijekova.

Ali, zabluda je da nesteroidni antireumatici imaju štetno djelovanje samo ako se unose oralno. Njihov loš efekt na želudac nije samo posljedica lokalnog djelovanja, bilo koji način njihovog unosa dovodi do oštećenja želuca.sluznica želuca | H2 blokatori | nesteroidni antireumatici | želudac | lijekovi |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana