Hipoglikemija

Hipoglikemija može nastati naglo zbog brzog pada šećera u krvi i tada je praćena određenim simptomima, kao što su: iznenadna glad, znojenje, drhtavica, nervoza i ubrzan rad srca.

Koncentracija razine šećera u krvi održava se u relativno bliskim vrijednostima normalnog opsega (3,4-5,2 mmol/l) zahvaljujući kompleksnom sustavu međusobnih veza između moždanih stanica, tjelesnih tekućina i staničnih mehanizama.

Funkcija stanica središnjeg živčanog sustava (CNS - mozak) vrlo je ovisna o koncentraciji šećera koji se nalazi na razini staničnih membrana ili u cirkulaciji. Poznato je da pad šećera u krvi dovodi do osjećaja gladi, što je direktno povezano sa signalima koji odlaze iz stanica CNS i daju signal za oslobađanje glukoze iz spremišta u kojima se ona nalazi u obliku glikogena (jetra i bubrezi).

Neophodan izvor energije za druga tkiva (skeletne mišiće, srčani mišić, nadbubrežnu žlijezdu i druga tkiva) predstavljaju masne kiseline, koje nastaju razgradnjom masti, a na taj način organizam štedi i koristi glukozu samo za stanice CNS. Kontraregulatorni odgovor hormona koji reagiraju na pad šećera u krvi jesu: inzulin, glukagon, kateholamini, kortikotropin, kortizon i hormon rasta.

Najčešći uzroci hipoglikemije mogu se podijeliti na temelju razine inzulina u krvi nakon gladovanja u trajanju od 12 sati.

Hipoglikemija sa povećanom koncentracijom inzulina, uzrokovana je najčešće neadekvatnom terapijom pacijenata koji imaju šećernu bolest (velika doza inzulina, ili neadekvatan obrok nakon primljenog inzulina, ili neadekvatna fizička aktivnost).

Hipoglikemija bez povećane koncentracije inzulina nastaje kao posljedica oštećene funkcije jetra, bolesti nadbubrežne žlijezde ili prekomjernog korištenje alkohola.

Hipoglikemije neovisne od stanja gladi najčešće su posljedica poremećaja lučenja inzulina zbog poremećenih signala u stanicama gušterače, ili su posljedica poremećaja enzima koji učestvuju u transportu inzulina.

Hipoglikemija može nastati naglo zbog brzog pada šećera u krvi i tada je praćena određenim simptomima, kao što su: iznenadna pojava gladi, znojenje, drhtavica, nervoza, nepovezan govor, čudno ponašanje i ubrzan rad srca.

Hipoglikemije stvaraju nepovratna oštećenja na stanicama mozga, te je neophodno prepoznati simptome i reagirati brzo nadoknadom šećera u krvi.glukoza | CNS | hipoglikemija | šećer u krvi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  ponedjeljak, 23.06.'14 | 10:52

    Hipoglikemija

    obavezan detaljan pregled gušterače

  • Neregistrirani korisnik  •  subota, 07.06.'14 | 18:15

    Hipoglikemija

    Koristila sam oralni rastvor zeljeza koji nosi naziv Tot'hema i dnevno se preporuca uzeti 1-2 rastvora a meni je doktor propisao 4 na dan. Nakon koristenja dane terapije u roku mjesec i pol-dva pojavio mi je simptom hipoglčikemije APSOLUTNE HIPOGLIKEMIJE, i smirim se kada jedem ne samo slatko nego uzmem normalan obrok hrane. Jesti moram svakih2-3 sata a nekad svakih sat-dva. Po bolniocama sam vec 2 godine ide evo i treca, udebljala sam se 20kg, ali bolest ne jenjava a niko ju ne moze do kraja poistovjetiti sa hipšoglikemijom jer razina secera u krvi ne pada nize od 4.7, a nekad je 6.9 a drhtim. Placem iz dana u dan niko mi ne zna pomoci. Nikud ne idem bez hrane i svega ostalog u torbi, prelose sam i psihicki jer se tako bojim nasmrt sam preplasena jer je prestrasno a nikad ne prestaje niti ima lijeka. Molim Vas pomozite mi na bilo koji nacin!!!

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana