Hormon koji pomaže pri mršavljenju

Hormon koji pomaže pri mršavljenju

Leptin je hormon koji stvara masne stanice i smanjuje apetit. Otkriven je devedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada znanstvenici istražuju najbolji način uporabe tog hormona u liječenju pretilosti.

Smanjenje razine leptina u krvi pomaže ljudima da smanje apetit.To je ujedno i objašnjenje zašto osobe koje su na dijeti imaju velikih problema s održavanjem željene tjelesne težine.

Kada namjerno želite smršaviti i počnete gubiti kilograme, postoje velike šanse da ćete svoju neželjenu težinu vrlo brzo povratiti i još dobiti koji kilogram više. To su zaključci istraživanja obavljena u SAD.

Nakon gubitka kilograma metabolizam postaje efikasniji i potrebno mu je manje kalorija za funkcioniranje, dok mozak postaje mnogo osjetljiviji na određenu hranu koja je najčešće vrlo ukusna. Određene regije mozga koje nam kažu što ne treba jesti postaju manje aktivne i dolazimo u iskušenje da jedemo hranu koju ne bi trebali jesti, jer se nismo u mogućnosti kontrolirati.

Leptin je prirodni hormon koji stvara masne stanice i koji smanjuje apetit. Otkriven je devedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada znanstvenici uporno istražuju najbolji način uporabe ovog hormona u liječenju pretilosti.

Znanstvenici su ispitivali utjecaj smanjene količine ovog hormona na mozak kod osoba koje su smršavile. Koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu kojom se može vidjeti aktivnost mozga. Ispitano je šest pretilih bolesnika prije i poslije bolničke dijete koja im je smanjila težinu za 10%. Pokazane su im slike raznih vrsta hrane i promatrano je kako mozak reagira na tu hranu. Utvrđeno je da su dijelovi mozga zaduženi za reguliranje unosa hrane bili manje aktivni, dok su dijelovi mozga zaduženi za emocije bili aktivniji.hrana | hormon | metabolizam | mršavljenje | mozak | apetit | pretilost | leptin |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana