Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D

Odavno je poznato da se pomoću vitamina D liječi rahitis, a danas se smatra da od ovog vitamina možemo imati i mnoge druge dobrobiti.

Već je znanstveno potvrđeno da vitamin D pomaže organizmu u apsorpciji kalcija, održava čvrstinu kostiju i ima važnu ulogu u prevenciji osteoporoze. U najnovijim istraživanjima iznesene su pretpostavke da ovaj vitamin pomaže i u zaštiti od raznih teških bolesti poput raka, dijabetesa, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze i autoimunih bolesti.

Ipak, mnoge odrasle osobe imaju manjak vitamina D u organizmu. Ovaj vitamin ne može se konzumirati u nekim namirnicama, već ga dobivamo izlaganjem sunčevoj svjetlosti i multivitaminskim napicima. Problem je u tome što sunce nije pouzdan izvor vitamina D za svaku osobu.

Utjecaj sunca i primanja vitamina D povezan je s zemljopisnim položajem, godišnjoj dobi, dijelom dana, stupnjem zagađenosti zraka, bojom kože, kao i vašim godištem. Svi ti čimbenici utječu na sposobnost kože za primanje dovoljno vitamina D iz sunčeve svjetlosti.

Vitamin D je jedini vitamin koji je ujedno i hormon. Pošto vitamin D koža proizvede ili ga unesemo napicima, bubrezi i jetra pomažu da se on prebaci u formu hormona. Kao hormon, on kontrolira apsorpciju kalcija i pomaže da kosti i zubi budu jaki. Kada vašem tijelu nedostaje ovaj važan vitamin, vaše kosti smanjeno opskrbljuju kalcijem ostatak organizma. Nedostatak vitamina D ne odražava se samo na kosti već i na druge važne tjelesne funkcije.

Nedostatak vitamina D može biti uvod u osteoporozu, kao i u autoimune bolesti i neke oblike raka. Vitamin D poznat je kao sunčev vitamin. Kada je naša koža izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti, ona sama proizvodi vitamin D.osteoporoza | sunčeva svjetlost | svjetlost | vitamin D | sunce |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana