Prehranom protiv dijabetesa

Tradicionalna mediteranska prehrana je bogata povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, ribom i nezasićenim masnim kiselinama biljnog porijekla.

Španjolski stručnjaci su prateći 418 osoba, starosti od 55 do 80 godina, došli do zaključka da su oni koji se pridržavaju tradicionalnog načina prehrane, pod manjim rizikom za obolijevanje od dijabetesa tijekom četverogodišnjeg perioda, nego oni koji se pridržavaju dijete sa smanjenim sadržajem masti.

Tradicionalna mediteranska prehrana je bogata povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, ribom i nezasićenim masnim kiselinama biljnog porijekla. S druge strane, u takvoj prehrani slabo su zastupljeni crveno meso i punomasni mliječni proizvodi.

Za istraživanje su birane isključivo osobe koje su imale najmanje jedan rizičan čimbenik za srčane bolesti - povišen krvni tlak, pušenje i drugo. Metodom slučajnog odabira ispitanici su podijeljeni u tri grupe, jednu na mediteranskoj prehrani, u kojoj se prehrana temelji na maslinovom ulju, drugu također na mediteranskoj prehrani, ali koja se temelji na koštunjavim plodovima, i treću grupu u čijoj prehrani je temelj bio smanjenje svih vrsta masti.

Ispitanicima nije traženo ograničavanje unosa kalorija ili pojačana fizička aktivnost. Nakon četiri godine, u dvije grupe na mediteranskoj prehrani dijabetes se pojavio kod 10 do 11% ispitanika, dok se u trećoj grupi pojavio kod 18% ispitanika.

Kada su u obzir uzeti i drugi čimbenici, kao što su tjelesna težina učesnika, eventualni pušački staž i prijavljena razina fizičke aktivnosti, ispostavilo se da mediteranska prehrana sama od sebe smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2 za čak 52%.prehrana | mediteranska prehrana | dijabetes |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana