Visokorizična trudnoća

Visokorizična trudnoća

Mnoge žene koje imaju kronične bolesti zahtjevaju osobitu pažnju kada zatrudne. Njihove se trudnoće također smatraju visokorizičnim.

Tisuće žena žive gotovo normalno sa bolestima kao što su astma i epilepsija. Problemi nastaju kada te žene zatrudne. Te se trudnoće nazivaju visokorizične. Trudnoća može biti visokorizična iz više razloga. Višeplodne trudnoće obično se smatraju visokorizične zbog povećane opasnosti od prijevremenog poroda.
Trudnoća je također visokorizična kada prenatalni testovi otkriju ozbiljan zdravstveni problem. U takvim slučajevima biti će potrebno uraditi dodatne analize i vjerojatno provesti odgovarajući tretman lijekovima.

Mnoge žene koje imaju kronične bolesti zahtjevaju osobitu pažnju kada zatrudne. Njihove se trudnoće također smatraju visokorizičnim. Teško je predvidjeti što će se u trudnoći dogoditi u slučaju raznih kroničnih bolesti. Kod žena koje imaju astmu, npr. kod 25% doći će do pogoršanja, 50% neće imati promjena u tijeku trudnoće, dok će kod 25% žena doći do poboljšanja bolesti u tijeku trudnoće.

Žene koje imaju zdravstveni problem moraju posjetiti i specijalisti iz oblasti perinatologije. Perinatolozi brinu o ženama koje imaju zdravstvene probleme prije trudnoće, kao i o onima gdje se komplikacije jave u tijeku same trudnoće. Žena koja ima zdravstveni problem imat će više testova i analiza nego zdrava trudnica. Ovo može podrazumjevati testove kojima se prati zdravstveno stanje ili laboratorijske analize za praćenje efekata liječenja.

Neka stanja mogu povećati rizik od nastajanja urođenih anomalija. Druga stanja mogu utjecati na rast bebe. Biti će potrebno vjerojatno više ultrazvučnih pregleda, svakih nekoliko tjedana, kako bi se pratilo stanje bebe i utjecaj bolesti na rast i razvoj.astma | epilepsija | visokorizična trudnoća | trudnoća | perinatolozi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 14.01.'14 | 18:52

    pitanje i objašnjavanje o visokorizičnoj trudnoći šta se dešaje

    molija bih da mi obrazložite visokorizična trudnoća naime pacjetnica je provela oko 3, godine na Psihijatriji i pila je mnogo ljekova stim je nako izlaska iz psihijatrije Zatrudnila pa me zanima lječnik joj na uputnicama stavlja da visokorizična Trudnoća šta se nakon toga može dogoditi molija bih odgovor na znanje Hvala..

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana