Bolan seksualni odnos (dispareunija)

Bolan seksualni odnos (dispareunija)

Ponekad je dispareunija i odraz averzivnog stava prema partneru. Ipak, najčešći uzrok dispareunije je neka trauma ili strah od odnosa.

Dispareunija se manifestira u tijeku seksualnog odnosa, kroz vrlo široku simptomatologiju, koja kreće od osjećaja peckanja u vagini ili u predjelu glansa penisa, pa sve do bolova koji zahvaćaju skoro cijeli spolni organ. Kod žena se u težim slučajevima javlja i mučnina i povraćanje. Zbog toga, dispareunija redovito dovodi do prorjeđivanja, a s vremenom i prestanka seksualnih odnosa, jer toliko jak bol poništava zadovoljstvo seksualnog odnosa.

Dispareunija često uzrokuje i frigidnost kod žena, a kod muškaraca impotenciju i preranu ejakulaciju.
Uzročnici dispareunije mogu biti razna akutna i kronična oboljenja i stanja genitalija. Događa se kako je uzročnik bola ožiljak od poroda kod žene ili upala mokraćnih putova kod muškaraca.
Bolan seksualni odnos može biti uzrokovan i psihološkim problemima.

Postoji i mišljenje nekih seksologa koji, na osnovu svog terapeutskog iskustva, smatraju kako se dispareunija kod žena ponekad javlja kada žena ima natprosječne seksualne potrebe i sposobnost za doživljavanje seksualnog zadovoljstva.
Ako takva žena, iz nekog razloga, nema mogućnosti u seksualnom odnosu ostvariti svu svoju ženstvenost, vjerojatno će onda postati ne samo ravnodušna već će razviti i izrazitu fizičku i psihičku odbojnost, a kao posljedica će se javiti dispareunija.

Ponekad je dispareunija i odraz averzivnog stava prema partneru. Ipak, najčešći uzrok dispareunije je neka trauma ili strah od odnosa. Za liječenje i terapiju je potrebno, prije svega, otkriti uzročnik, pa tek onda pristupiti liječenju.genitalija | trauma | prerana ejakulacija | partner | frigidnost | seksualni odnos | dispareunija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana