Uskoro neće više biti dječje paralize

Uskoro neće više biti dječje paralize

Dosadašnja cjepiva su sprečavale sva tri ili samo jedan tip virusa, dok novo cjepivo sprječava dva tipa koji su i dalje endemski prisutna u državama koje se nisu izborile sa dječjom paralizom.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) dr. Brus Alvord rekao je za britanski BBC da novo cjepivo predstavlja dramatičan uspjeh, koji bi konačno mogao svijet osloboditi te opake bolesti.

Tijekom 20.stoljeća od dječje paralize bolovalo je više stotina tisuća ljudi. Još 1988. godine dječja paraliza bila je rasprostranjena u 125 zemalja sveta, a danas je prisutna u svega četiri: Indiji, Afganistanu, Nigeriji i Pakistanu.

Dječju paralizu izazivaju tri verzije poliovirusa, tip 1, tip 2 i tip 3. Dosadašnja cjepiva su sprečavale sva tri ili samo jedan tip virusa, dok novo cjepivo sprječava dva tipa koji su i dalje endemski prisutni u četiri države koje se još nisu izborile sa dječjom paralizom.

Ukoliko ova bolest doista bude iskorijenjena, biti će to drugi sličan događaj u povijesti, nakon što je 1979. priopćeno da su iskorijenjene velike boginje.virus | Svjetska zdravstvena organizacija | Poliovirus | dječja paraliza | SZO |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana