Nagli porast broja dijabetičara u SAD

Nagli porast broja dijabetičara u SAD

Utjecaj sve većeg starenja stanovništva na učestalost dijabetesa biće mnogo manja nego uslijed pretjeranog uzimanja hrane i smanjenja fizičke aktivnosti, navodi se u analizi CDC.

Dok danas od dijabetesa pati 1 od 10 Amerikanaca, dotle će kroz četiri decenije, kako se predviđa, od te bolesti patiti možda i dvije trećine odraslih osoba. U CDC-u napominju da su za suprotstavljanje ovakvom trendu neophodni uspješni programi propagiranja zdrave prehrane i fizičke aktivnosti u širim slojevima stanovništva nego do sada.

Trenutno u SAD ima oko 24 milijuna dijabetičara, uglavnom onih koji boluju od dijabetesa tipa 2, koji je u uskoj vezi s lošom prehranom i nedovoljnim kretanjem.
Dijabetes je 2007. godine bio na 7. mjestu među vodećim uzrocima smrti u SAD i glavni je uzrok novih slučajeva sljepila među odraslim osobama mlađim od 75 godina, potom otkazivanja bubrega i amputiranja nogu i ruku, koja nisu posljedica povrede.

Dijabetes je 2007. koštao SAD više od 174 milijarde dolara, ističe se u izvještaju federalnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.dijabetes | dijabetičari |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana