Kada hormoni polude

Kada hormoni polude

Pri kraju reproduktivnog doba, ženama brzo padaju vrijednosti hormona, dok se muškarcima smanjuju polako i postupno.

Od PMS-a pati 90% žena, a vjerojatno je riječ o preosjetljivosti na uobičajene brze promjene razine hormona tijekom menstruacije. Mnogim ženama događa se da ih odjednom uhvati neopisiv osjećaj tuge, ili se osjećaju depresivno, a ne znaju zašto? Osjećaju napetost. Da li ste i vi u nekom trenutku počeli plakati bez razloga ili ste planuli zbog sitnice? Neprestano ste gladni, osjećate pojačanu želju za čokoladom?
Razlog se skriva u hormonima. Hormoni su kemijski "glasnici" koji reguliraju fiziološke procese u organizmu. Ljudske reakcije i raspoloženja direktno su povezani s oscilacijama hormona. Utječu na promjene u organizmu od puberteta do starosti, zaslužni su za plodnost, razvoj, rast, ponašanje, a ponekad mogu izazvati i reakcije za koje uopće nismo svjesni da su hormonske prirode.

Premda se u kontekstu hormonskih promjena najčešće spominju žene, one na taj fenomen nisu nimalo osjetljivije od muškaraca. Kod žena se naprosto događaju ciklusi koje muškarci nemaju. Pubertet, razdoblje života u kojem se uspostavlja lučenje spolnih hormona, utječe i na dječake i na djevojčice. Poslije, kod muškaraca se hormoni luče ujednačeno, a kod žena se izmjenjuju u mjesečnim ciklusima. Pri kraju reproduktivnog doba, ženama u razdoblju posljednje menstruacije (menopauze) brzo padaju vrijednosti hormona dok se muškarcima smanjuju polako i postupno.menstruacija | menopauza | muškarci | hormoni | žene | PMS | pubertet |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana