Analiza glasa otkriva Parkinsonovu bolest

Analiza glasa otkriva Parkinsonovu bolest

Težina simptoma Parkinsonove bolesti mogla bi biti procijenjena i na daljinu, analizom glasa pacijenta, što bi predstavljalo uštedu vremena i novca i za pacijente i za zdravstvo.

Tim stručnjaka e analizirao gotovo 6.000 snimaka glasova 42 pacijenta oboljela od Parkinsonove bolesti, razradivši algoritme uz pomoć kojih se može procijeniti koliko su teški ostali simptomi bolesti. Takve analize mogle bi raditi čak i telefonski.

Parkinsonova bolest je teška i neizlječiva bolest mozga, koja pogađa 1-2% stanovništva starijeg od 65 godina. Pacijent često ne može jasno govoriti, a ostali simptomi su umor, usporeno kretanje, ukočenost mišića i problemi s ravnotežom.
 
"Telemonitoring" oboljelih bi bio osobito pogodan za oboljele kojima je teško često ići u zdravstvene ustanove na kontrolu, što se od njih zahtijeva. Ovim bi se stvorila i mogućnost da se u ispitivanju novih terapija za Parkinsonovu bolest ostvaruje čest nadzor nad ispitanicima, koji uobičajeno ne bi bio moguć.

Uspoređujući procjene težine oboljenja dobivene novom tehnikom i one dobivene tradicionalnom dijagnostikom, na osnovu standardne skale težine Parkinsonove bolesti (UPDRS), stručnjaci međunarodnog tima su utvrdili da su razlike među njima minimalne.simptomi | glas | umor | mozak | Parkinsonova bolest | pacijent |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana