Sok od naranče povećava rizik od gihta

Sok od naranče povećava rizik od gihta

Žene koje piju dvije čaše soka od naranče dnevno imaju dva puta veće šanse za obolijevanje od gihta od onih koje to ne čine, tvrde znanstvenici.

Giht se često povezuje i sa prehranom u kojoj dominiraju teške namirnice i crvena mesa. Prema najnovijim istraživanjima za žene su dvije čaše soka od naranče dnevno podjednako rizične kao i dvije konzerve nekog slatkog gaziranog pića, kada je u pitanju mogućnost za obolijevanje od gihta, dok samo jedna čaša soka od naranče podiže postotak obolijevanja za 40%.
Giht pogađa 1,5% odraslih Britanaca, pri čemu muškarci imaju čak četiri puta veće šanse za obolijevanje od ove bolesti. Međutim, u posljednjih 20 godina, broj žena koje boluju od ove bolesti se udvostručio. Znanstvenici u Bostonu pratili su navike u prehrani 80.000 žena starijih od 22. godine iz čega je uslijedio zaključak da one žene koje piju čašu soka od naranče dnevno uvećavaju svoje šanse za obolijevanje od gihta za 41%.

Kod žena koje su pile dvije ili više časa ovog soka na dan, mogućnost se uvećavala za 2,4 puta. Što se tiče onih ispitanica koje su dnevno konzumirale po jednu konzervu nekog gaziranog pića, kod njih je ovaj postotak rastao i do 70%. Međutim, kod onih koje su pile dvije ili više konzervi šanse za obolijevanje su se uvećavale 2,4 puta, baš kao i kod onih koje su pile sok od naranče. Stručnjaci smatraju da rezultati ukazuju na važnost smanjivanja dnevnog unosa fruktoze u organizam. Giht se često povezuje sa prehranom u kojoj dominira konzumiranje velikih količina crvenog mesa i alkohola, te je stoga kroz povijest bio čest među bogatijim slojevima društva, kao i među vladarima.giht | sok od naranče | žene | muškarci | prehrana |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana