Hipertenzija je krivac za loš uspjeh kod djece

Hipertenzija je krivac za loš uspjeh kod djece

Kod djece s visokim krvnim tlakom rizik od poteškoća s učenjem izražen je čak četiri puta više nego kod djece sa normalnim krvnim tlakom.

Američki znanstvenici objašnjavaju da osim povećanog rizika od razvoja bolesti srca, njihovo istraživanje sugerira da hipertenzija (visok krvni tlak) također može utjecati i na mentalni razvoj kod mladih.
Znanstvenica koja je i vodila ovo istraživanje izjavila je: „Ovo istraživanje je također otkrilo da je kod djece s hipertenzijom izražena veća vjerojatnost da imaju ADHD. Iako je retrospektivan, ovaj rad je još jedan dokaz o povezanosti hipertenzije i kognitivnih funkcija“.

U istraživanju je učestvovalo 201 dijete između 10 i 18 godina, a svi su išli na preglede u kliniku specijaliziranu za hipertenziju. Otkrili su da čak njih 101 ima hipertenziju, ili da pati od visokog krvnog tlaka.

Od 101 djeteta, 28% je imalo poteškoće u učenju, što je znatno iznad prosjeka opće populacije koji iznosi 5%. Prethodna istraživanja su isključivala djecu s ADHD-om, jer lijekovi koje konzumiraju mogu povećati krvni tlak. Međutim, ovaj put su ih uvrstili u istraživanje, jer je također moguće da povećanje broja ADHD-a kod djece uzrokuje hipertenzija.visok krvni tlak | djeca | dijete | lijekovi | ADHD | hipertenzija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana