Novosti u liječenju atrofije

Američki znanstvenici su otkrili izvor mladosti za mišiće, matične stanice koje osiguravaju snagu mišića do kraja života, ali za sada, samo kod miševa.

Znanstvenici su otkrili metodu liječenja koja bi mogla omogućiti da se pobijedi atrofija mišića kod starijih ljudi, a riječ je o transplantaciji matičnih mišićnih stanica. Na eksperimentima sa miševima oni su pokazali da nakon primjene ove metode povrijeđeni miševi doživotno ostaju mladi i zdravi. Implantirane stanice liječe povredu za samo nekoliko dana, a što je još važnije, ovim zahvatom mišić se potpuno mijenja i postaje otporan na prirodni proces starenja.

Iako se i dalje traga za odgovorima na neka pitanja, rezultati bude nadu u nove metode liječenja, i to ne samo atrofije mišića u starijem životnom dobu već i kroničnih degenerativnih oboljenja mišića.

Znanstvenici su uzimali matične stanice iz mišića tri mjeseca starih miševa, a potom ih implantirali njihovim „vršnjacima” kod kojih su prethodno namjerno izazvali povredu mišića na nozi. Nakon dvije godine znanstvenici su došli do novog otkrića. Mišićne stanice ne samo da su udvostručile masu već su postale veće i nisu bile zahvaćene procesom starenja.

Još nije poznato na kakvim se mehanizmima temelje ove promjene, ali pretpostavlja se da presudnu ulogu igra okolica u koju dospijevaju matične stanice. One djeluju na pomlađivanje ako u njihovoj okolici ima oštećenja, na primjer, ako su postojeće stanice povrijeđene. Ako se, nasuprot tome, ubace u zdrav mišić, nemaju nikakav utjecaj na njegovu veličinu i funkciju.

Stručnjaci se nadaju da će na ovaj način moći liječiti degenerativna oboljenja, poput distrofije mišića, bolesti kod koje mišić doslovno sam sebe uništava. Ukoliko se utvrdi da bi ova metoda se mogla primijeniti i na ljudima, oboljeli od mišićne distrofije mogli bi se izliječiti samo jednim zahvatom.mišići | atrofija mišića | mišić | mišićna distrofija | matične stanice |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana