Sport čuva srce

Sport čuva srce

Vožnja sobnog bicikla ili vožnja bicikla u prirodi, te trčanje na pokretnoj traci ili u prirodi se preporučuju svim osobama koje imaju srčanih problema, ali i osobama koje nemaju problema sa srcem.

Sport je glavna zaštita od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti, a pacijentima koji su preživjeli infarkt liječnici neizostavno preporučuju fizičku aktivnost. Redovita fizička aktivnost omogućava i bolju cirkulaciju, bolji rad pluća i  mišića. Vožnja sobnog bicikla ili vožnja bicikla u prirodi, te trčanje na pokretnoj traci ili u prirodi se preporučuju svim osobama koje imaju srčanih problema, ali i osobama koje nemaju problema sa srcem. Također se preporučuje što više šetnje u prirodi.

Treba izbjegavati teške sportove koji traže od srca otežan rad. Tu se prije svega misli na bodybuilding, skijanje, ronjenje na dah, planinarenje, boks, vaterpolo i hokej.  Kada je riječ o sportovima, kao što su tenis ili košarka, potreban je oprez, nisu zabranjeni, ali se treba konzultirati s liječnikom, ako osoba ima srčanih problema. Plivanje ima mnogo prednosti, jer ubrzava cirkulaciju i plivanjem aktiviramo većinu mišića, a najmanje su šanse za bilo kakve vrste povreda tijela.

Za osobe sa srčanim problemima preporuča se fizička aktivnost u bilo koje doba dana, pod uvjetom da se ne odvija odmah nakon obroka. Treba izbjegavati velike hladnoće ili vrućine i obvezno je unositi dovoljne količine vode u organizam tijekom aktivnosti. Prije svake fizičke aktivnosti potrebno je lagano zagrijavanje u trajanju od 5 do 10 minuta, a tijekom treninga treba dobro paziti kako ne bi došlo do gubitka daha, umora, bola u prsima i prekoračenja broja srčanih otkucaja. U tom slučaju trening treba odmah prekinuti.infarkt | sport | fizička aktivnost | plivanje | trčanje |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana