Ljutnja je korisna

Ljutnja je korisna

Ne uspijevate dobiti ono što želite? Naljutite se! Ljutnja može biti najbolje oružje u postizanju vlastitih ciljeva.

Priznajmo, većinu vremena provodimo u nervozi i ljutnji. Od kako izađemo iz stana i upadnemo u gužvu u prometu, pa do trenutka kada izađemo iz ureda. Da ne spominjemo trenutke kada nas razbjesne djeca, partner ili prodavačica. Jednom riječju, stalno smo ljuti. Da li nam ta ljutnja koristi? Sigurno ne, jer je riječ o ružnom osjećanju zbog kojeg stvari vidimo u negativnom svjetlu, a u takvim situacijama se dobije i povišen krvni tlak. Međutim, postoji i pozitivna strana ljutnje. Ukoliko je ljutnja konstruktivna, može nam pomoći lakše ostvariti svoj cilj. To, naime, tvrde istraživači.

Proveden je eksperiment u kojem su učesnici u grupama gledali na ekranu svakodnevne predmete. Prije pojave nekog predmeta, bila im je prikazano lice, bilo da je riječ o osobi koja je ljuta, mirna, tužna ili ravnodušna. Također, učesnici su stezali posebnu ručicu kada bi se na ekranu pojavila slika predmeta koji bi željeli imati. Oni koji su stezali jače od ostalih, imali su mogućnost stvarno dobiti željeni predmet. Rezultati su pokazali da su jače stiskali ukoliko bi im prije toga bilo pokazano ljutito lice.

Istraživači savjetuju da ne potiskujemo ljutnju na poslu, osobito u slučaju mobinga, kako ne bismo zapali u anksioznost i depresiju. Potiskivanje ljutnje škodi, ali treba znati i “povući kočnicu”. Najbolja je zlatna sredina.ljutnja | osjećanje | povišen krvni tlak |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana