Francuska kuhinja dobila priznanje Unesca

Francuska kuhinja dobila priznanje Unesca

U ponudi Francuske također se našao i lov na sokolove, čipke iz Alensona, te običaj stjecanja zanatske diplome koji datira još iz srednjeg stoljeća.

Unesco je proglasio gastronomsku kuhinju Francuza dijelom nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kao i tkane azerbejdžanske tepihe, godišnju svetkovinu kruha i vatre u Belgiji, te turski festival hrvanja u ulju.

Na konvenciji održanoj u Keniji, članovi Unesco-vog međudržavnog komiteta za očuvanje nematerijalnog  kulturnog nasljeđa čovječanstva, glasali su za priznavanje 46 kulturnih običaja, nominiranih od strane 28 zemalja, koje se nalaze na listi. Novi na listi su koreanska arhitektura od drveta, tradicionalna iranska bahši muzika i luksemburška povorka uz cupkanje u Ehternahu.

U ponudi Francuske također se našao i lov na sokolove, čipke iz Alensona, te običaj stjecanja zanatske diplome koji datira iz srednjeg stoljeća. Međutim, iz Unesca poglavito su uvažili francusku gastronomsku kulturu. Poglavito je značajno da je Francuska prva zemlja kojoj će biti odana počast zbog genijalnog umijeća u kuhanju. Ali to ne znači da je francuska kuhinja bolja od drugih.

Od 2003. godine Unesco, Organizacija UN za obrazovanje, znanost i kulturu, u svjetsku baštinu uključila je 212 "nematerijalnih" običaja i primjera tradicije. Organizacija, također, više od 30 godina sastavlja i listu najneobičnijih spomenika prirode.gastronomska kultura | Unesco | gastronomska kuhinja |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana