Dijabetes se liječi stanicama svinja

Dijabetes se liječi stanicama svinja

Australska kompanija LCT priopćila je kako je od Rusije dobila odobrenje da na njenom tržištu plasira Dajabisel, tretman za dijabetes tipa 1, na bazi svinjskih stanica koje proizvode inzulin.

Rusija je prva značajna industrijska zemlja koja je odobrila taj tretman za svoje tržište, što je veliki korak ka njegovoj globalnoj komercijalizaciji.
Kod dijabetesa tipa 1, pankreas prestaje proizvoditi inzulin, što pacijenta primorava na primanje više injekcija inzulina dnevno i često provjeravanje razine šećera u krvi.
Tretman Dajabisel sastoji se u transplantaciji svinjskih stanica, koje proizvode inzulin, u organizam čovjeka, s tim što su te stanice u specifičnoj oblozi, pa nisu potrebni lijekovi protiv odbacivanja stranog tijela.

Ovim ne dolazi do izlječenja od dijabetesa, ali se znatno olakšava život pacijenata. Manje je skokova i padova šećera u krvi, a u velikoj mjeri se isključuje i pojava opasne, nesvjesne hipoglikemije, koja je odgovorna za mnoge smrtne slučajeve među dijabetičarima.inzulin | dijabetes | šećer u krvi | Dajabisel | hipoglikemija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana