Otkriven lijek protiv ćelavosti

Otkriven lijek protiv ćelavosti

Opadanje kose je problem kojim je u svijetu pogođeno više stotina milijuna ljudi. Sve je više muškaraca, koji se podvrgavaju intervenciji presađivanja kose, prije svega vlastite.

Opadanje kose je problem kojim je u svijetu pogođeno više stotina milijuna ljudi. Zbog nižih cijena intervencije, klinike u istočnoj Evropi i Turskoj pune su muškaraca iz Zapadne Evrope koji se podvrgavaju intervenciji presađivanja kose, prije svega vlastite, koja se radi tako što se kosa sa onih dijelova glave gdje je još ima ravnomjerno raspoređuje po ćelavim mjestima. Ova intervencija, međutim, problem ne rješava trajno, jer je gubljenje kose genetski uvjetovano i nakon izvjesnog vremena počinje pogađati i presađene segmente.

Biotehnolozi Tehničkog Univerziteta u Berlinu (TU) sada su, međutim, prvi u svijetu uspjeli. Iz matičnih stanica uzgojene folikule dlake iz kojih raste vlas kose. Tako da bi se nakon kliničkih eksperimenta problemu presađivanja kose moglo pristupiti na nov način. Pored nade za ćelave, ovaj znanstveni proboj donosi i manju potrebu za eksperimentima na životinjama kada je riječ i ispitivanju sve raznovrsnijih preparata za njegu i farbanje kose.folikula dlake | ćelavost | vlas kose | opadanje kose | presađivanje kose |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana