Vegetarijanstvo

Vegetarijanstvo

Svaki se vegetarijanac svakodnevno suočava s neznanjem, predrasudama i s toliko pogrešnih informacija o vegetarijanstvu i zdravlju, te je neophodno voditi iste bitke iz dana u dan.

Vegetarijanstvo je prije svega način života. Još uvijek se vegetarijanstvo smatra nesigurnim za zdravlje, čak i opasnim za djecu i mlade. Svaki se vegetarijanac svakodnevno suočava s neznanjem, predrasudama i s toliko pogrešnih informacija o vegetarijanstvu i zdravlju, te je neophodno voditi iste bitke iz dana u dan. Postoje i tvrdnje kako vegetarijanci u svojoj prehrani ne unose dovoljno bjelančevina. Vegetarijanci unose bjelančevine iz istih izvora odakle i drugi ljudi: žitarice, povrće, mahunarke.

Odbacivanjem mesa, vegetarijanci izbjegavaju nagomilavanje bjelančevina životinjskog porijekla. Te namirnice sadrže masti, kolesterol, pesticide i antibiotike, što otežava rad organa za probavu, a osobito jetre i bubrega. Drugi čest prigovor vegetarijancima je neravnoteža prehrane.
Većina vegetarijanaca se hrani standardno, koristeći žitarice, mahunarke, lisnato povrće i voće, dok meso ugrožava ravnotežu u tijelu, jer se njegovim unošenjem stvara višak masti, kolesterola, hormona, pesticida i antibiotika.
Također, meso spriječava normalnu apsorpciju važnih hranjivih sastojaka, jer vezuje kalcij iz kosti i preopterećuje sustav za probavu. Nažalost i voće i povrće je zagađeno pesticidima, ali se dobrim i detaljnim pranjem može otkloniti dobar dio otrovnih supstanci.

Još jedna predrasuda je kako vegetarijanstvo nije štetno za odrasle, ali za djecu jeste. Djeca trebaju velike količine vitamina, bjelančevina, kalcija i drugih hranjivih sastojaka za svoj rast i normalan razvoj. Sve te sastojke i vitamine djeca mogu dobiti iz raznih žitarica, povrća i voća. Mišljenja su i kako je vegetarijanska kuhinja suviše jednolična i kako za kuhanje treba puno vremena.

Postoje tisuće vegetarijanskih jela, koja mogu biti vrlo ukusna i interesantna. Tu su mnoga variva, složenci, salate, slatkiši i slično, a sva ta jela se pripremaju jednako brzo, kao i jela od mesa, tako se i ta tvrdnja pokazuje kao neistinita. Često ljudi imaju mišljenje kako je vegetarijanstvo samo prolazna moda, ali podaci govore kako je sve veći broj vegetarijanaca u svijetu.vegetarijanci | voće | mahunarke | kalcij | vegetarijanstvo | povrće | žitarice |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
 • Neregistrirani korisnik  •  nedjelja, 01.05.'11 | 11:56

  Vegeterijanstvo?

  Takođe, zanimljivo je da se nakon uzgajanja cvijeća na pesticidiranim površinama na to sade mrkve i slično povrće koje ćeto dobro isppiti iz tla te ga ponovo očistiti.Onda nam to prodaju i trujemo se.Skoro je nemogućevišeizbjeći pesticide, no moramo to pokušati proizvodnjom domaće hrane.Sigurniji sam kad pojedem janje sa svog imanja svježe zaklano nego kad ga kupim iz leda.Isto vrijedi i za povrće i ribu.Lobiji i tvrtke plate znanstvenike koji trljaju svakakve gluposti koje se kose s piramidom prehrane koju su oni još jučer postavili.

 • Neregistrirani korisnik  •  nedjelja, 01.05.'11 | 11:52

  Vegeterijanstvo?

  Meso je neizostavno u prehrani.Moji preci su jeli meso i niko nije oboljeva,svi su bili zdravi i doživjeli 80-u godinu života.Problem je u tome što veliki unos mesa bez ikakve fizičke aktivnosti opasan, jer se svi proteini, hormoni i masti ne mogu uskladit u organizam i počinje se taloženje sala umjesto formiranje mišićne mase.Djeci je meso i mlijeko neophodno za razvoj mišićne mase i kostura, a voće i povrće za vitamine ali i uz fizičku kondiciju koja će kalcij i proteine navezat na tijelo.Da, činjenicom da su se krave tovile koštanim brašnom opravdava se vegeterijanstvo isojino mlijeko, za koje većina ne zna da je u preko 90% slučajeva GMO.Potrebno je poštovat hranidbenu piramidu i ne izbjegavat ništa u njoj prikazano, samo ih korstiti u preporučenoj mjeri i uz fizičku i psihičku aktivnost imate formulu za zdrav i dug život.

 • Neregistrirani korisnik  •  subota, 04.09.'10 | 20:59

  U prilog vegetarijanstvu

  Odlican clanak. Ima tu jos mnogo toga... No samo dodajem da smo supruga i ja vegetarijanci skoro 15 godina, a deca su se rodila prava i zdrava, zdravstveni kartoni su im prazni...nikada nisu ni probale jaja, meso i ribu... Dakle, moze se i bez toga...nista od teorije o aminokiselinama da se pojedine unose samo preko namirnica zivotinjskog porekla... Pozdrav i samo napred!!!

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana