Aspirin produžava život oboljelima od raka

Aspirin produžava život oboljelima od raka

Novo istraživanje pokazalo je da Aspirin smanjuje rizik od smrti za 30% kod pacijenata koji boluju od raka pluća, za 40% u slučajevima raka debelog crijeva i čak 60% kod raka jednjaka.

Aspirin koji je već poznat kao čudotvorni lijek za bolesti srca, mogao bi biti koristan i za poboljšanje kvaliteta života pacijenata koji boluju od raka.
Do ovog saznanja se došlo nakon ispitivanja 25.570 pacijenata. Eksperimentalna grupa uzimala je niske doze Aspirina pet godina, nakon čega je utvrđeno da je kod njih smrtnost smanjena za 21%, u odnosu na kontrolnu grupu koja lijek uopće nije koristila.
Na duže staze mogli bi se mogli postići i bolji rezultati. Ukoliko bi se Aspirin preventivno uzimao 20 godina, rizik od smrti kod pacijenata koji boluju od raka pluća mogao bi se umanjiti za oko 30%, u slučajevima raka debelog crijeva oko 40%, i čak 60% kod raka jednjaka.
Ovi rezultati su u medicinskim krugovima ocijenjeni kao ohrabrujući i otvorili su pitanje: da li svi trebaju uzimati Aspirin, kako bi spriječili pojavu bolesti?

Američko udruženje za borbu protiv raka smatra da je preuranjeno da se ljudima Aspirin preporučuje kao univerzalni lijek za prevenciju raka. Razlog je što su uočena i neka neželjena djelovanja ovog lijeka ukoliko se uzima u malim dozama.
Aspirin ne bi trebali uzimati oni koji imaju alergiju na neki od sastojaka ovog lijeka, ljudi koji imaju probleme sa jetrima, ili probavne tegobe. Ovaj lijek, zapravo, nitko ne bi trebao koristi bez konzultacija sa liječnikom.aspirin | rak pluća | rak debelog crijeva | lijek | rak jednjaka |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana