Tableta koja štiti od raka jajnika

Tableta koja štiti od raka jajnika

Onkolozi često nisu saveznici ginekolozima u prevenciji raka jajnika kada je riječ o predlaganju šire uporabe oralne kontracepcije.

Nerijetko se može čuti kako je to opasno jer može dovesti do raka dojke, pri čemu se potpuno zapostavlja rak jajnika kao ozbiljna bolest, čija smrtnost znatno prelazi smrtnost od raka dojke. Za razliku od raka dojke, gdje su u posljednjih 25 godina napravljeni značajni iskoraci u ranom otkrivanju, liječenju, ukupnom produženju i kvaliteti života, to nije slučaj i sa rakom jajnika.
Uzrok treba tražiti u činjenici da se rak jajnika otkriva kod gotovo 80% oboljelih žena u naprednom stupnju bolesti. Ovo je djelomično i posljedica nedostatka korisnih testova za rano otkivanje raka jajnika primjenljivih u svakodnevnoj ginekološkoj praksi, kao što je, na primjer, Papa test. Suočavajući se sa ovim činjenicama logično je postaviti pitanje da li postoji način ili sredstvo kojim možemo smanjiti rizik razvoja raka jajnika.

Istražujući mnogobrojne čimbenike koji mogu imati ulogu u razvoju raka jajnika, došlo se do veoma značajnog zaključka da tablete za kontracepciju znatno smanjuju pojavu raka jajnika u grupi žena koje su ih koristile. Zaštitni efekt tableta za kontracepciju počinje već u prvoj godini njihovog uzimanja i povećava se tijekom vremena.

Čak i uporaba tableta za kontracepciju od jedne do četiri godine smanjuje rizik razvoja raka jajnika za 25%, a efekt se održava i do 30 godina nakon prestanka uzimanja tableta. Ukoliko se ostane na istoj razini uporabe tableta za kontracepciju kao danas, u svijetu će 30.000 žena godišnje biti zaštićeno od karcinoma jajnika.rak dojke | tablete za kontracepciju | Papa test | tableta za kontracepciju | rak jajnika |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana