Stres

Stres

Intenzitet utjecaja stresa je određen time kako se pojedina osoba nosi s stresnom situacijom. Kada osoba ne uspjeva upravljati stresom, obrambeni mehanizmi slabe, a osoba postaje sklona bolestima.

Suvremeni život je stresan, pun pritisaka i frustracija. Utrka s vremenom  na poslu, gužva u prometu, rasprava sa djecom i bračnim partnerom. Sve su to situacije u kojima tijelo reagira. Kada se stalno susrećete s ovim situacijama i reakcijama, postajete još ranjiviji, a česti su i zdravstveni problemi. Sve to se može prevladati.

Stres ima svoju psihološku i fiziološku stranu. Što se tiče fiziološke strane, stres uzrokuje glavobolje, probleme s tlakom, porast šećera u krvi i tahikardiju. S psihološke strane, stres je praćen osjećajem straha i uznemirenosti. Intenzitet utjecaja stresa je određen time kako se pojedina osoba nosi sa situacijom koja je dovela do stresnog stanja. Kada osoba ne uspjeva upravljati stresom, tjelesni obrambeni mehanizmi slabe, osoba postaje sklona bolestima.

Nakon burnog reagiranja na stresnu situaciju, razina adrenalina opada, srčani ritam i krvni tlak se vraćaju u normalu, a varenje i metabolizam su regularni. Međutim, ako se stresne situacije ponavljaju, organizam nema vremena za oporavak. Osobe koje imaju slabije mehanizme obrane u stresnim situacijama reagiraju kroničnim stresom, što izaziva depresiju.
Stručnjaci za mentalno zdravlje prije svega ističu budite uporni u borbi protiv stresa i ne očekujte promjenu situacije preko noći. Budite realni, naučite reći ne, eliminirajte nepotrebne aktivnosti koje vam uzokuju stres i ne preuzimajte na sebe odgovornosti koje ne možete ispuniti.
Niko nije savršen, ne tražite to ni od sebe ni od drugih.

Posvetite se sebi više, meditirajte, redovito vježbajte, hranite se zdravo i kvalitetno, više se družite sa prijateljima i obitelji i provodite što više vremena u prirodi. Naučite se odmarati. Vježbe dubokog disanja mogu vas dovesti u stanje opuštenosti. Udahnite kroz nos i izbrojte do 10, a nakon toga polako izdahnite, opet brojeći do 10. Vježbu ponovite 10 puta dnevno, čak i kada niste pod stresom.

Ako ste izloženi velikom stresu i ako ne možete pobjeći od njega, onda je svakako važno o tome razgovarati sa članovima obitelji, prijateljima i kolegama. Ukoliko ni to ne pomaže onda treba potražiti stručnu pomoć. Čovjek pod stresom radi ono što ne treba raditi, potiskuje i negira određene situacije. Zato odmah trebate reagirati i spašavati svoje mentalno i fizičko zdravlje.depresija | glavobolje | kronični stres | stres | adrenalin | krvni tlak |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana