Vaginitis

Dijagnoza se postavlja na nekoliko načina. Recimo, mikroskopski pregled obriska sluznice maternice može dati točnu dijagnozu.

Tu infekciju mogu uzrokovati brojni čimbenici. Najvažniji je kemijska kiselost u maternici koja sprječava rast patogenih mikroorganizama. Na promjenu te kiselosti utječe korištenje antibiotika, pad imuniteta, stres, spolno prenosive bolesti, pojačano znojenje tijekom visokih temperatura, korištenje sapuna, pogrešne ili, pak, nedovoljne higijenske navike.

Primarni simptomi su: svrab, peckanje, crvenilo, nadraženost i iscjedak. Iscjedak ima drugačiju boju i miris, pa je jedan od simptoma vaginitisa. Što se tiče svraba, ako je kratkotrajan, to je znak hormonalnih promjena u vašem tijelu, što je normalna stvar. Taj svrab ćete riješiti pojačanom higijenom, ali ne koristite šampone, već čistu vodu.

Ali, ako svrab ne prestaje, to već nije normalna pojava i to je znak da trebate posjetiti liječnika. Ako se upalno stanje vagine ne prepozna na vrijeme i ne liječi adekvatno, može doći do nekih ozbiljnih problema i komplikacija, kao što je, na primjer, upala vrata maternice. Upala vagine može izazvati i spontani pobačaj, proširiti se na maternicu i jajnike, a žena može zaraziti i partnera.

Dijagnoza se postavlja na nekoliko načina. Recimo, mikroskopski pregled obriska sluznice maternice može dati točnu dijagnozu. Liječenje ovisi o tipu infekcije. Nekada su u pitanju lijekovi koji se uzimaju oralno, a nekada se primjenjuju na mjesto infekcije.

Kada je riječ o ovoj bolesti, prevencija je vrlo bitna i ona podrazumijeva, prije svega, siguran seks, jer od ove bolesti uglavnom pate mlade žene. Naravno bitne su i dobre higijenske navike, ali je važno i izbjegavanje korištenja jakih šampona kada je riječ o intimnoj higijeni.seks | vaginitis | maternica | upala vrata maternice | jajnici | infekcija | vagina | žena |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana