Prednosti i nedostaci saune

Prednosti i nedostaci saune

Tijekom zime sauna je prirodan i koristan način čišćenja organizma. Ali oprezno, za neke sauna može biti rizična.

Sudeći prema dugogodišnjoj finskoj tradiciji, ne bi bilo loše kada bi saune postale redovit dio našeg životnog režima. Ovo postaje naročito važno tijekom hladnih mjeseci, kada se kalorično hranimo i slabo krećemo, pa tako i vrlo malo znojimo, a sauna je prirodan i veoma koristan način čišćenja organizma.

Sauna je omanja zatvorena prostorija koja se zagrijeva do temperatura između 75 i 110 stupnjeva pomoću specifičnih peći na drva, električnih ili infracrvenih grijača.

Finske saune obično imaju peć na drva koja se prska vodom. Električni grijači mogu učiniti prostor vrlo suhim, što može iritirati dišni sustav. Saune s infracrvenim grijačima stvaraju toplotu koja grije tijelo umjesto zraka, pa se tako više znojite. Gotovo sve saune imaju drvene klupe na kojima možete sjediti ili ležati. Dok ste u njoj, temperatura kože može se popeti do 40 stupnjeva, a temperatura tijela do 38 stupnjeva. Povećanje temperature izaziva intenzivniju cirkulaciju što rezultira jačim znojenjem i izbacivanjem otrova i nečistoća iz organizma kroz kožu. Prednosti saune još nisu detaljno precizirane, ali brojni korisnici tvrde da su saune dobre za ublažavanje bola, artritisa i ukočenosti. Također, dobra je za ten, oporavak mišića i povećanje fleksibilnosti. I da ne bude zabune, u sauni se ne sagorijevaju kalorije.

Da biste osjetili sve dobre strane saune, a ona može biti i rizična, trebalo bi da je pravilno koristite. Prije ulaska u saunu skinite šminku s lica i iščešljajte kosu da bi se oslobodila gela i laka. Istuširajte se kako biste odstranili znoj, masnoću i nečistoću. Koža i kosa moraju biti čisti da bi se oslobodili otrova. Nemojte u sauni provesti duže od 15 do 20 minuta. Nakon izlaska iz saune ponovo se istuširajte, mlakom vodom. Nakon tuširanja trebalo bi ponovo ući u saunu na nekoliko minuta i tako nekoliko puta. Tako se potiče cirkulacija i jača organizam. Slijedi naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom, od stopala nagore, a onda opuštanje, sušenje i na kraju odmaranje u trajanju od 10-30 minuta, omotani pokrivačem. Tijekom odmaranja pije se što više tekućine, najbolje vode obogaćene mineralima, čaj ili sok.

Ono što je ipak najvažnije znati je da sauna nije za svakoga. Ovaj tretman ne smiju koristiti srčani i bubrežni bolesnici, osobe s visokim ali i izrazito niskim tlakom, osobe s proširenim venama, trudnice i rodilje, žene tijekom menstrualnog ciklusa, djeca i starije osobe. Ali, svima se ipak prije odlaska u saunu savjetuje konzultacija s liječnikom.finska sauna | sauna | tuširanje | temperatura |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana