Prehranom protiv stresa

Prehranom protiv stresa

Za prehranu se preporučuje više manjih obroka tijekom dana, a ne nekoliko visokokaloričnih obroka. To podrazumijeva što više salate, odnosno što više voća i povrća.

Stres je, nažalost, sastavni duo suvremenog života većine ljudi. Stresnim situacijama često smo izloženi na poslu, u prometu, u obitelji... Stres i kronični umor su preduvjeti za mnoge bolesti: visok krvni tlak, srčane bolesti, pretilost i drugo. Stres je obično povezan sa nervozom, umorom, anksioznošću, a može voditi i u depresiju. Dugotrajno izlaganje stresnim situacijama može znatno oštetiti zdravlje i tada je obično vrlo teško liječenje.

Uvijek se postavlja pitanje što možemo učiniti da smanjimo stres i njegov negativan utjecaj na organizam i zdravlje. Pojedine osobe reagiraju na stresne situacije tako što posežu za velikim količinama hrane, i to one "nezdrave hrane". Može se protiv stresa djelovati i odabranom hranom, kao dopunskom terapijom, ali u manjim količinama.

Da bismo se uspješno nosili sa stresom i stresnim situacijama, treba jesti hranu koja sadrži: kalcij, magnezij, vitamin C, vitamin B-6, vitamin B-12, triptofan, folnu kiselinu, cink i esencijalne masne kiseline

Za prehranu se preporučuje više manjih obroka tijekom dana, a ne nekoliko visokokaloričnih obroka. To podrazumijeva što više salate uz obroke, odnosno što više voća i povrća.

U prehrani treba izbjegavati ili smanjiti količine: rafiniranih namirnica (masna mesa, suhomesnati proizvodi, salame, kobasice, paštete, bijeli šećer, sol, rafinirano ulje, velike količine kofeina, previše alkoholnih pića), kao i pušenje.

U borbi protiv stresa osnovno je biti svjestan koji su nam uzroci stresa, boriti se protiv njih i utjecati na to da nam stres što manje ugrožava zdravlje. Ukoliko se ne možemo izboriti sa stresom, treba potražiti pomoć liječnika ili stručnjaka za aromaterapiju, akupresuru, akupunkturu i masažu.stres | zdravlje | voće | pretilost | povrće | organizam | prehrana | visok krvni tlak |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana