ABA terapija – cjeloviti pristup razvoju komunikacijski

ABA terapija – cjeloviti pristup razvoju komunikacijski

Kad se dijete rodi, kad prvi puta zaplače, najsretniji smo na svijetu jer smo mu dali život. Kako neke teorije kažu, nismo ga pitali da li želi taj život, odlučili smo mi, njegovi roditelji.

Da li smo dostojni tog malog prestrašenog bića, svatko od nas sam donosi procjenu. Zajednica nas odvaja od njega ako smatra da se nismo u mogućnosti brinuti o njemu.
Opet, o njegovu rođenju odlučuje netko drugi.
Život je takav, nepredvidljiv, pun zagonetki koje ponekad ne znamo odgonetnuti, nema nam tko pomoći, prepustimo se u jednu ravnu crtu  koja se kroz godine možda nadogradi ili ostane takova za cijeli život.

Jednom prilikom na temu crteža cvijeta, koji je nacrtao jedan autistični dječak, bila je to jedna ravna crta, nazovimo je šiba, pokušavamo objasniti kako bi se kroz godine rada ta šiba mogla pretvoriti u cvijet. Naravno nitko ne vjeruje u to, a kroz godine rada ABA terapijom zaista ta šiba postane lijep cvijet.

ABA je nauka o ponašanju i procesu primjenjivanja intervencija koje se zasnivaju na principu teorije učenja kako bi se poboljšala društveno bitna ponašanja i izgradili društveno korisni modeli ponašanja, a time smanjili problematični. Odnosi se na temeljito razrađen pristup određivanja i procjenu ponašanja i na primjenu intervencija koje mijenjaju ponašanje. Kroz istraživanja u proteklih 30 i više godina obavljeno je na tisuće istraživačkih studija koje su dokumentirano potvrdile uspješnost ove terapije kod velikog broja djece i odraslih sa početnom dijagnozom Pervazivnog razvojnog poremećaja, autizma, ADHD-a (deficit pažnje) i Aspergerovog sindroma.

ABA terapija zasniva se na teoriji, ali primjenjiva je u svakom segmentu života kako djece sa posebnim potrebama (kako ih naše društvo naziva) tako i kod djece u redovnom sustavu obrazovanja, u obiteljima pa i kod umirovljenika.
ABA terapija je rad u kojemu se teži postizanjem zadanih ciljeva. Svaka radnja koja je zadana mora se dovesti do kraja.
Važno je djetetu dati priliku da sa svim učinjenim predradnjama koje dobiva ABA terapijom dobije priliku govoriti.djeca | ABA terapija | dijete | ABA |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana