Da li su prehlade krive za artritis?

Da li su prehlade krive za artritis?

Artritis je upala zglobova od koje pati veliki broj ljudi. Artritis je glavni simptom svih upalnih reumatskih bolesti, a njegov najčešći oblik je reumatoidni artritis.

Pri tom je važno znati razliku između artritisa i artroze, koja se uglavnom javlja u starijem životnom dobu: zglobna hrskavica, koja ima ulogu neke vrste amortizera, s vremenom se sve više troši, sve do trenutka kada kosti počnu dodirivati jedna drugu i kada također dolazi do upale. Dok artroza uglavnom pogađa samo jedan veći zglob ili, recimo, krajnje zglobove prstiju, artritisom je uvijek zahvaćeno nekoliko zglobova, najčešće zglob šake.

Do danas se ne zna točno što su pravi uzroci reumatoidnog artritisa, ali nasljedni faktori svakako igraju izvjesnu ulogu. Neki stručnjaci smatraju da virusne infekcije mogu izazvati reumatoidni artritis. Obično ove infekcije prolaze bez posljedica, ali kod jednog dijela pacijenata očigledno izazivaju poremećaj imunog sustava. On se manifestira tako što organizam više ne prepoznaje unutrašnju ovojnicu zgloba kao vlastito tkivo, već ga pokušava suzbiti. 

Bolovi u zglobovima noću i rano ujutro, kao i jutarnja ukočenost zglobova koja traje duže od 30 minuta. Klasični simptom reumatoidnog artritisa je mek, dobro vidljiv otok zgloba. Bolest često počinje na zglobu u korijenu prsta ili u srednjem zglobu prsta.

Bez lijekova je nemoguće liječiti artritis, ali ne zaboravimo ni da je kretanje važan čimbenik u liječenju. To mogu biti fizioterapija, plivanje ili vožnja bicikla. Za oboljeli zglob je osobito važno kretanjem poboljšati cirkulaciju. Na taj način se supstance koje potiču upalu lakše izbacuju iz zglobova, a bol ublažava.kosti | artritis | zglobovi | prehlada | zglob | reumatoidni artritis |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana