U vašem mozgu se vidi koliko ste zaljubljeni

U vašem mozgu se vidi koliko ste zaljubljeni

Nakon romantične večere i šampanjca skoro svi su se pitali da li će ljubav trajati zauvijek. Znanstvenici tvrde da se odgovor na ovo pitanje može vidjeti u mozgu.

Bez obzira da li ste u vezi pet dana ili ste proslavili dvadeset godina braka uvijek razmišljate koliko će vaša ljubav trajati. Istraživanje časopisa “Socijalna saznanja i efekti neurologije” kaže da je tajna u moždanim neuronima. Da bi pronašli odgovor na ovo pitanje znanstvenici u New Yorku su proveli istraživanje kako bi utvrdili da li strasna i romantična ljubav koja vas je oborila sa nogu može vremenom postati duga i stabilna veza.

Upotrijebili su magnetnu rezonancu i snimili mozak 10 muškaraca i 7 žena koji su tvrdili da su i dalje ludo zaljubljeni u svoje supružnike, čak i nakon 21 godinu braka. Istraživači su potom usporedili snimke mozga sa snimcima onih ljudi koji su i ranije učestvovali u eksperimentu, a koji su zaljubljeni tek mjesec dana i utvrdili veliku sličnost.
 
Dok je trajalo snimanje, svaki od učesnika je pred sobom gledao u sliku lica svog partnera. Jedina razlika bila je što su dugoročne romantične ljubavi osvijetlile veći dio mozga nego one ljubavi koje su u ranoj fazi, ali su obje pokazale značajnu aktivnost dopamina.

Povećan dopamin bio je rezultat i u prethodnih šest istraživanja onih koji su u ranijim fazama ljubavi u vezi od 3 tjedna pa do 17 mjeseci. Prema nekim istraživačima to je dokaz da će romantična ljubav preživjeti.dopamin | ljubav | zaljubljenost | mozak |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana