Čokoladom protiv kašlja

Čokoladom protiv kašlja

Kemikalija teobromin, koja je sastojak kakaa iz čokolade, uskoro bi mogla biti iskorištena za proizvodnju lijeka protiv kašlja, tvrde znanstvenici.

U toku su završni klinički testovi lijeka koji sadrži teobromin, a britanski znanstvenici kažu da bi se preparat mogao pojaviti na tržištu za dvije godine.
Većina sadašnjih lijekova protiv kašlja, poput raznih sirupa, zasnovana je na kodeinu, koji spada u narkotike.
Direktor kompanije SEEK izjavio je da lijek ima potencijal da dramatično utječe na liječenje stalnog kašlja i doprinese poboljšanju kvalitete života ljudi koji pate od ove bolesti.
 
Britanski znanstvenici smatraju da osobe mlađe od 18 godina ne bi trebale uzimati lijekove temeljene na kodeinu, jer rizici nadmašuju korist.
Istraživači navode da ovakav problem ne bi trebao postojati kod liječenja teobrominom, a obzirom da ova supstanca nema okus mogle bi je uzimati i osobe koje ne vole čokoladu. Teobromin djeluje tako što blokira živac vagus, koji ima ključu ulogu u aktiviranju stalnog kašlja. Privatna britanska kompanije SEEK trenutno provodi završne testove lijeka sa oznakom BC1036.kašalj | čokolada | teobromin |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana