Hrana za dobru cirkulaciju

Hrana za dobru cirkulaciju

Loša cirkulacija može dovesti do moždanog ili srčanog udara, a najčešći uzroci su nepravilna prehrana, nedovoljna fizička aktivnost i pušenje.

Također preobilna prehrana koja se odlikuje velikim energetskim unosom masti i šećera jedan je od okidača problema. Ove zasićene masne kiseline nalaze se u mlijeku i mliječnim proizvodima, masnom mesu i prerađevinama, žumancetu i jajima, kao i jetrima.

Preporučuje se mediteranski način prehrane, jer je dokazano najefikasniji u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Zato, jedite svježe voće, razno povrće, ribu i namirnice od cijelog zrna žitarica. Orašaste plodove i sjemenke za užinu ili uz doručak jer sadrže esencijalne polizasićene masne kiseline koje su dobre za zdravlje ljudi, a mogu se konzumirati u sirovom stanju. Mahunarke, grah, leća, mahune i grašak poželjne su u prehrani, ali ih ne kombinirajte sa mesom.

Izbjegavajte dodavanje šećera, slatkiše, prevelik unos soli. Najbolje bi bilo da neko vrijeme ne solite hranu. Zatim, ne preporučuje se crna kava, a osobito kava sa mlijekom ili šlagom. Povremeno je dozvoljena čaša crnog vina.

Poželjna je kratkotrajna i brza termička obrada hrane, kuhano u vodi ili na pari, gril ili pečena hrana sa malo masnoće. Hranu prije obrade usitnite kako bi termička obrada bila brža.

Važno je koristiti hladno cijeđena ulja, osobito maslinovo. Maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu koja povoljno utječe na zdravlje krvnih žila.hrana | maslinovo ulje | cirkulacija | prehrana |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana