Izbjeljivanje zubi – Bleaching

Izbjeljivanje zubi – Bleaching

Dugo je vrijedilo pravilo: „Zdravi zubi – lijepi zubi“, ali iako zdravi , zubi mogu imati niz nepravilnosti što ih ne čini lijepima. Danas je definicija ljepote pravilan položaj, oblik i boja zubi.

Prirodna boja zubi može biti nezadovoljavajuća zbog niza različitih faktora: genetskih poremećaja u samom razvoju zuba, utjecaja lijekova koji se koriste u vrijeme razvoja zuba (neki antibiotici), prekomjernoj koncentraciji fluorida u prehrani, zbog pušenja, konzumiranja kave, crnog čaja ili crnog vina i općenito pigmentacija od hrane, ili  kao posljedica starenja zuba.
Stoga se kao kozmetička metoda preporuča izbjeljivanje zubi. To je jednostavna metoda kojom se postižu izvrsni rezultati. Prije samog izbjeljivanja zubi potrebno je prethodno odstraniti  kamenac i plak sa površine zuba, te liječiti postojeće karijese.

Postoje dvije metoda izbjeljivanja zuba:


„Home bleaching“ – izbjeljivanje zubi kod kuće korištenjem posebne udlage za zube koju je individualno za pacijenta izradio stomatolog. Pacijent aplicira sredstvo za izbjeljivanje u obliku gela u odgovarajuću udlagu, te stavlja udlagu na zube. Udlaga se najčešće koristi preko noći. Ovisno o uputama proizvođača preparata za izbjeljivanje zubi, potrebno je ponavljati postupak izbjeljivanja nekoliko puta (često 8-10 noći).

„In office bleaching“ – izbjeljivanje zubi u stomatološkoj ordinaciji vrši se korištenjem nešto agresivnijih preparata, s time da je vrijeme potrebno za postizanje zadovoljavajućih rezultata puno kraće nego kod metode kućnog izbjeljivanja. U pravilu su potrebna 2-3 posjeta stomatologu. Sredstvo za izbjeljivanje se aplicira na zube,  a zubno meso je potrebno već prije zaštititi  primjenom posebnih preparata u obliku gela. Sam učinak izbjeljivanja može se dodatno pojačati primjenom posebnih lampi, topline ili lasera.

Nakon postupka izbjeljivanja, postojeće ispune na prednjim zubima je potrebno zamijeniti, jer boja starih ispuna više ne odgovara boji izbijeljenih zubi. Moguća  je i prolazna preosjetljivost zubi na hladno, osobito kod korištenja  agresivnijih preparata. U tom slučaju pacijentima koristi se poseban gel za desenzibilizaciju zuba. Da bi se stabilizirala boja zuba nakon izbjeljivanja još najmanje 2 tjedna treba izbjegavati pušenje, kavu, crno vino, te ostala pigmentirana pića i hranu.
S obzirom na to da se s vremenom na zubima opet nakupljaju pigmenti iz hrane, kave i cigareta, da bismo imali dugotrajan rezultat, izbjeljivanje je potrebno redovito ponavljati. Ovisno željama pacijenta, izbjeljivanje se može ponoviti za 6 mjeseci.


Autorica: Mia Jolić. dr.stom.

Stomatološki centar Dr. Jolić

Huberta Pettana 20, Sesvete, Novi Jelkovec

Telefon: +385 (0) 1 400 30 30, +385 (0)98 1949 737, +385 (0)95 835 64 62izbjeljivanje zubi | Stomatološki centar dr. Jolić | karijes | zubi | plak | Bleaching | Mia Jolić dr.stom | Home bleaching |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana