Pomlađivanje vrata

Pomlađivanje vrata

Vrat je uslijed izloženosti suncu crveno-smećkaste boje, a koža je na dodir gruba i hrapava. Crvenilo stvaraju brojne kapilare koje su nastale uslijed dugotrajnog izlaganja suncu.

Mnogi uzrokom promjena smatraju parfem. Uz to, koža ima slabiju kvalitetu i naborana je, namreškana te loše kvalitete i izgleda. Po sredini vrata nastaju bore koje su međusobno paralelne. Okomito po dužini cijelog vrata nastaju bore koje izaziva pojačana kontrakcija mišića. Vrat i šake su dva glavna izdajnička mjesta koja otkrivaju godine. Često je u sklopu postupka pomlađivanja potrebno smanjiti podbradak uz naglašavanje ruba donje čeljusti.


Kako pomladiti vrat?

To nije nimalo lak zadatak, jer je koža vrata jako tanka i vrlo osjetljiva uslijed oštećenja uzrokovanog izlaganjem suncu. Sve procedure i zahvati na vratu se moraju izvoditi oprezno i nježno, jer se inače lako jave ožiljci, komplikacije i poteba za dugotrajnim zacjeljivanjem kože. Idealni plan pomlađivanja vrata je prvo ukloniti crvenilo te potom dalje uklanjati bore uz popravljanje kvalitete i izgleda kože. Smećkasto-crvenu boju kože je potrebno ukloniti optičkom energijom koju koriste laseri, IPL uređaji i AFT tretman. Tretmani ujedno popravljaju izgled i kvalitetu kože. Frakcijski laseri su velika pomoć jer mijenjaju oštećenu kožu u cijelosti i zatežu kožu. Radiovalovi pomažu da se koža zategne. Hijaluronskom kiselinom smanjujemo bore. Botox služi za smanjenje bora nastalih prejakom kontrakcijom mišića. Akvaforeza ili mezoterapija služi za unos tvari koje pomlađuju kožu.

Za uspješno pomlađivanje vrata nije dostatna jedna metoda ili tretman, već se savjetuje kombinacija više njih. Zbog osjetljivosti kože vrata potrebno je više tretmana, ovisno o stupnju i vrsti oštećenja kože, i to 2-5 tretmana u prosjeku.


Koje su druge mogućnosti pomlađivanja vrata?

Kod većeg viška kože i jače naboranosti vrata potrebno je posegnuti za drugim metodama. Operacija je donedavno, uz liposukciju, bila glavna metoda. U zadnje vrijeme laserska lipoliza postaje sve popularnija metoda koja gotovo u cijelosti zamjenjuje operaciju i liposukciju. Stoga se danas sve rjeđe rade operacije te liposukcije vrata.


AFT tretman

Koristi se optička energija koja uklanja oštećenja kože izazvana djelovanjem sunca: crvenilo, tamnosmećkastu pigmentaciju, namreškanost kože i sitne bore. Cilj tretmana je potamniti pigmentacije na vratu, koje se kroz 3 do 10 dana postupno uklone. Koža nakon tretmana bude nježna, meka i elastična, poprimi drukčiji izgled, a sitne bore budu uklonjene. Ako se uklanjaju pigmentacije, može biti potreban oporavak, jer na vratu postaju vidljive pigmentacije koje nakon tretmana jače potamne, a mogu se prikriti maramom. Ukoliko na vratu nema pigmentacija, uglavnom nije potreban ni oporavak.


Neodymium Yag laser

Tretman služi za izazivanje oštećenja kože, što organizmu daje znak da nastalo oštećenje popravi i stvori novo tkivo. Na taj se način koža pomlađuje, uklanjanju se manje bore i zateže se koža na vratu. Rezultat se ne vidi odmah nakon tretmana, ali svakim danom rezultati postaju sve bolji te je potrebno 9 mjeseci kako bi se vidio konačni rezultat. Toliko je vremena potrebno da se uklone nastala oštećenje i stvori novo tkivo. Nije potreban oporavak.


Pulsed Dye laser

Laser uklanja crvenilo kože, pigmentacije, pomlađuje kožu i stvara novi kolagen. Nakon tretmana moguće su manje kratkotrajne masnice te može biti potreban oporavak od nekoliko dana, no često se makeup-om lako prikriju masnice.


Radiovalovi

Cilj tretmana je postići isti učinak kao kod Neodymium Yag lasera, ali se umjesto optičke energije koristi elektromagnetska energija. Tretman ima jači efekt na zatezanje kože i smanjivanje bora u odnosu na Neodymium Yag laser. Konačni rezultat je vidljiv 6 do 9 mjeseci nakon posljednjeg tretmana. Preporuča se napraviti tretman zajedno s tretmanom lica. Nije potreban oporavak.


Akvaforeza

Koristi se električna energija kako bi se određene tvari ubacile kroz kožu u svrhu pomlađivanja kože. Ujedno se poboljšava napetost kože. Zatezanjem kože smanjuju se bore. Tretman se preporuča raditi zajedno s tretmanom lica.


Botox

Uloga botoxa kod tretmana pomlađivanja vrata je opuštanje mišića platizme koji pri određenim pokretima uzrokuje trakasta okomita izbočenja vrata koja se protežu od donje čeljusti prema vratu. Obično do tog dolazi kod naprezanja. Isto tako, botox se koristi kod opuštanja okomitih nabora na vratu. Po potrebi se za postizanje što boljeg rezultata istovremeno mogu tretirati donja čeljust i vrat. Potreban je 1 tretman bez oporavka i boli. Duljina efekta je u prosjeku 4 do 10 mjeseci, iako nekad taj period bude i dulji.


Karboksiterapija

Cilj je ubrizgavanje plina CO2 pomoću najmanjih igala, a ubodi nisu bolni ni neugodni. Cilj je ubrizgavanjem plina CO2 potaknuti razvoj novog kolagena koji smanjuje poprečne bore uz zatezanje kože vrata. Pri tome se znatno popravlja izgled i kvaliteta kože vrata. Nije potreban oporavak.


Hijaluronska kiselina

To je osnovni gradivni dio naše kože koji se s godinama smanjuje. Ona je odgovorna za vezanje vode zbog čega je koža napeta i elastična. Gubitkom hijaluronske kiseline koža postaje smežurana, naborana i neelastična. Koriste se sitne igle kojima se kiselina ubrizgava u kožu. Manje do srednje izražene bore se na taj način po potrebi mogu ciljano ukloniti. Inače, cilj tretmana je tretirati cijelo područje vrata. Nakon tretmana koža vrata postaje napeta, elastična i meka.


Frakcijski laseri

Laser optičkom energijom izaziva mikroskopska oštećenja kože koja se izbacuju i nadomještaju novim vezivnim tkivom. Taj proces nadomještanja traje 6 do 9 mjeseci te rezultat nije vidljiv odmah nakon tretmana. Koža nakon tretmana 2 do 5 dana bude tamnocrvene boje. Neablativni frakcijski laser ne oštećuje površinu kože, a znatno popravlja izgled i kvalitetu kože. Ablativni frakcijski laseri (erbium, CO2) oštećuju kožu te imaju efekt zatezanja kože i smanjivanje bora. Potrebna su 1 do 3 tretmana.


Frakcijski radiovalovi

Tretman se zasniva na istom principu kao i tretman ablativnim frakcijskim laserima, samo se umjesto optičke energije koristi elektromagnetska. Tretman ima jaki efekt na zatezanje kože. Oporavak nakon tretmana traje 1 do 3 dana, jer koža bude tamnocrvene boje.


Autor: Dr. Dinko Kaliterna

Poliklinika Poliderma

Dolac 1, Zagrebvrat | pomlađivanje vrata | bore | botox | laser |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana