Gastroezofagealna refluksna bolest - GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest - GERB

GERB je česta bolest, osobito zapadne populacije, sa nizom simptoma i znakova bolesti nastalih refluksom sadržaja želuca i dvanaesnika u jednjak, usta i dišne putove.

Dijagnoza GERB-a postavlja se na temelju anamneze i endoskopskog pregleda, a u određenim slučajevima i pH-metrijom. GERB je bolest ovisna o kiselini i najbolji terapijski učinak imaju inhibitori protonske pumpe, a primjenjuju se inicijalno ili na zahtjev ili kod težih oblika dugotrajno, što ovisi o težini GERB-a, endoskopskom nalazu i oštećenju ekstraezofagealnih organa.

U liječenju GERB-a važne su i higijensko dijetetske mjere kojih bi se oboljeli trebali pridržavati:

Korekcija prehrambenih navika. Obroci neka budu češći, manje obilni. Nakon obroka ne odmarati se ležeći. Preporuča se 2-3 sata prije spavanja ne jesti.
Prekinuti pušenje. Nikotin smanjuje zatvaranje donjeg mišića zatvarača jednjaka, te se povećava vraćanje želučanog sadržaja u jednjak i izaziva tegobe.
Izbjegavati često saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova.
Izbjegavati pića i hranu koji potiču lučenje želučane kiseline. Prestati piti kavu, crni čaj, gazirana bezalkoholna pića i sva alkoholna pića. Izbjegavati masna i začinjena jela.
Spavati s visoko podignutim uzglavljem
Uzimati lijek u skladu s uputama liječnika uz redovite kontrole.GERB | želučana kiselina | jednjak | želudac | gastroezofagealna refluksna bolest |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana