Kapi za oči mogu biti štetne

Kapi za oči mogu biti štetne

Mnogi pacijenti koji imaju problem sa crvenilom očiju, iz raznih razloga, kupuju u ljekarni "kapi za izbjeljivanje" očiju. Nisu to loše kapi ako se pametno koriste.

Uostalom, kao i svi lijekovi, one su nužno zlo. Jedan problem otklanjaju, a usput drugom štete. Nije strašno ako se ponekad želimo kamuflirati zbog neprospavane noći. Svi oni, kojima je ponekad neugodno izaći među ljude crvenih očiju, u takvim prilikama upotrijebe kapljice pomoću kojih će im oči izgledati ljepše. Međutim, takva praksa postane nam navika koja na duže staze oku šteti.

Ne zavaravajte se, u ovakvim kapima nalazi se sastojak čiji je zadatak stisnuti krvne žile oka. Tada oko djeluje "bistrije", bjelje, ljepše, ali za onog tko nas gleda. Pri tom uopće ne radimo uslugu našim očima. Stisnute krvne žile oku dopremaju manje krvi i hranjivih sastojaka od onog što mu treba. Stisne se cjevovod i oko stalno gladuje. Nakon duže primjene, kronično izgladnjelo, oko počne patiti. Postaje manje otporno na vanjske utjecaje. Postaje suho, jer i suznoj žlijezdi treba dovoljno krvi za proizvodnju suza.
Efekt kemije na sužavanje žila s vremenom traje sve kraće. Kad popusti djelovanje, krvne žile koje su na umjetan način bile stisnute, sad se još više omlohave i prošire, nego prije kapanja. Oko je sve crvenije između dva kapanja. To nas obično navede da ove kapi koristimo još češće. Postajemo ovisni o njima poput narkomana.

Cijelo to vrijeme, uzrok crvenila oka i dalje postoji. Mi kapamo, vrijeme prolazi, oko pati... Konačno se sjetimo i okulista koji bi nam mogao pomoći. Hoće! Ustanovit će pravi uzrok crvenila i nastojat ga otkloniti. Priznate li mu da ste cijelo vrijeme koristili kapi protiv crvenila, naučit će vas kako one djeluju i upozoriti da to ubuduće radite samo iznimno.crvenilo očiju | kapi za oči | oči | oko | krvne žile |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana