Hipertireoza

U nastanku hipertireoze najveći dio ima nasljedna predispozicija. Drugi značajan čimbenik za razvoj bolesti je količina joda u vodi, hrani ili lijekovima, ali "okidač" za nastanak može biti i stres.

Štitna žlijezda nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod Adamove jabučice, a čine je dva režnja, lijevi i desni, dok srednji dio čini most između ova dva režnja i naziva se istmus.
U okolnostima kada žlijezda ima normalnu funkciju, ona se na vratu ne primjećuje. Ako, međutim, postoji bilo kakav poremećaj funkcije ili strukture zbog različitih benignih ili malignih promjena, žlijezda se uvećava i tada je vidljiva golim okom ili se može napipati. Kada je u pitanju funkcija štitne žlijezde, ona može biti poremećena, povećana ili smanjena.

Povećana funkcija štitne žlijezde naziva se hipertireoza i može nastati kao posljedica: autoimune bolesti, uvećanja samo jednog režnja, stvaranja više čvorova u žlijezdi i tijekom prve faze upale žlijezde koja je najčešće virusnog porijekla.
U nastanku povećane funkcije štitnjače najveći dio ima nasljedna predispozicija, dakle, bitno je da li je u obitelji, po prvoj ili drugoj liniji, bilo osoba sa takvom vrstom bolesti. Drugi značajan čimbenik za razvoj bolesti je količina joda u vodi, hrani ili lijekovima, ali "okidač" za nastanak hipertireoze mogu biti i stresne situacije.

Osnovni simptomi bolesti su: osjećaj ubrzanog rada srca, brzo umaranje, znojenje, nesanica, nervoza, izražen tremor (podrhtavanje) ruku, gubitak tjelesne težine uz vrlo dobar apetit, plačljivost, kod žena poremećaj menstrualnog ciklusa (česta ili neredovna krvarenja), kod muškaraca poremećaj libida i impotencija. Često se javljaju i proljevi ukoliko je značajnije izražena hiperfunkcija žlijezde uz slabost muskulature, što se manifestira težim ustajanjem iz stolice i težim penjanjem uz stepenice. Dijagnoza se postavlja na osnovu određivanja vrijednosti TSH I FT4, uz moguće dopunske analize.štitnjača | hipertireoza | štitna žlijezda | istmus |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana